O Δημήτρης Ροκαδάκης, είναι μέλος της εθνικής ομάδας golf και αυτό το καιρό εκτός από το να σπουδάζει και να προπονείται, διδάσκει golf σε μικρά παιδιά στην ακαδημία του golf Γλυφάδας.

 

Ο Δημήτρης είμαι είκοσι δύο χρονών και ασχολείται με το golf από τα δεκαπέντε του, «εξαιτίας του  πατέρα του», όπως λέει. «Από μόνος μου αποκλείεται να ξεκινούσα, το golf είναι ένα άθλημα που δεν το ακούς καθόλου, ειδικά σε μικρή ηλικία, επειδή δεν είναι καθόλου διαδεδομένο. Εγώ τότε έκανα skate, αλλά ερχόμουν μαζί με τον πατέρα μου όταν ξεκίνησε εκείνος. Κάποια στιγμή μου κόλλησε και ξεκίνησα να έρχομαι πιο συχνά, μόνος μου. Ξεκίνησα σχετικά μεγάλος για γκολφ, γιατί οι περισσότεροι στον πρωταθλητισμό ξεκινάνε από τα τρία τους. Στα δεκαοκτώ πήγα στο Golf Αcademy οf America και όταν επέστρεψα αποφάσισα να σπουδάσω  international business, ώστε να έχω ένα back up  καλού-κακού. Το όνειρό μου όμως είναι το γκολφ.

 

Το golf δεν είναι μόνο χόμπι, είναι άθλημα. Έχει μπει και στους ολυμπιακούς αγώνες. Αν δεις αγώνες στο εξωτερικό, το κοινό φωνάζει και εκστασιάζεται, αντιδρά όπως και σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σίγουρα είναι άθλημα και σίγουρα προσφέρει θέαμα.

 

Στην Ελλάδα, βέβαια, είναι δύσκολο να ασχοληθείς επαγγελματικά. Δεν υπάρχουν πολλές προοπτικές και θέλεις πολλά λεφτά για να ασχοληθείς σοβαρά. Τα λεφτά που παίρνουμε από την ομοσπονδία είναι πολύ λίγα, και από αυτά, κάποια είναι από σπόνσορες -δηλαδή κάποιες εταιρίες που μας στηρίζουν οικονομικά. Μέσα στο χρόνο μπορεί να μην έχουμε καν προπονητή, δεν υπάρχουν αγώνες να συμμετέχουμε, δεν κάνουμε ολοκληρωμένη προετοιμασία, οπότε είναι δύσκολο να φτάσεις κάπου ψηλά. Παρόλα αυτά, φέτος, με τις προπονήσεις μέσα σε όλο αυτό το κλίμα και τις δυσκολίες, καταφέραμε και βγήκαμε πρώτοι στο πανευρωπαϊκό, στην τρίτη κατηγορία (υπάρχουν τρεις κατηγορίες). Καταφέραμε με την εθνική Ελλάδος να κερδίσουμε ανάμεσα σε άλλες δεκαπέντε χώρες.

 

Ο Δημήτρης είναι μέλος της εθνικής ομάδας golf που κέρδισε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

 

Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γήπεδα golf, ωστόσο, μόνο δύο έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει μια εθνική ομάδα να αποδώσει σε επαγγελματικό επίπεδο και να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες. Για να πεις ότι συμμετέχεις σε κάτι σοβαρό πρέπει να κάνεις προπόνηση κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το απόγευμα. Και θέλει να έχεις επαφή συνέχεια, δεν είναι σαν το μπάσκετ που αν το αφήσεις μια εβδομάδα και το ξαναπιάσεις θα παίζεις το ίδιο. Αν αφήσεις το γκολφ μια εβδομάδα, θα παίζεις άλλο γκολφ.

 

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το γκολφ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προπόνηση. Χρειάζεται να έχεις μια ευλυγισία και καλή φυσική κατάσταση. Πηγαίνω γυμναστήριο, προσέχω να μην καπνίζω, να μην τρώω βραδινές ώρες και να κοιμάμαι σχετικά νωρίς. Εντάξει, είναι δύσκολο να το τηρήσεις όταν είσαι νέος, αλλά είναι στο χέρι σου. Το άθλημα αυτό έχει stretching και θέλει ενέργεια, γιατί το σημαντικό στο golf είναι να κάνεις την ίδια κίνηση πολλές φορές. Μπορεί να σου φαίνεται εύκολο να το κάνεις, αλλά όσο περπατάς στις τρύπες του γηπέδου και περνάει ο καιρός, τόσο πιο πολύ χάνεις την ενεργητικότητα και την διάθεσή σου με αποτέλεσμα η κίνησή σου να αλλάζει.

 

Ο Δημήτρης είναι μέλος της εθνικής ομάδας golf που κέρδισε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO

 

Είναι δύσκολο, δεν το καταλαβαίνεις από την αρχή, αλλά πολλές φορές παίζεις χειρότερα επειδή αλλάζει η κίνησή σου. Πρέπει να καταφέρεις  να βάλεις το μπαλάκι και στις δεκαοκτώ τρύπες και όλο αυτό διαρκεί τεσσερισήμισι ώρες.

 

Το golf δεν είναι μόνο χόμπι, είναι άθλημα. Έχει μπει και στους ολυμπιακούς αγώνες. Αν δεις αγώνες στο εξωτερικό, το κοινό φωνάζει και εκστασιάζεται, αντιδρά όπως και σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Σίγουρα είναι άθλημα και σίγουρα προσφέρει θέαμα. Ο κόσμος έξω ασχολείται πάρα πολύ με αυτό, ειδικά στην Αμερική και στην Ευρώπη υπάρχει πολύς κόσμος που ξέρει να παίζει γκολφ, και αυτό γιατί είναι ένα άθλημα που μπορούν να το κάνουν όλοι.

 

Θα ήθελα να μπορέσω να ασχοληθώ επαγγελματικά με το golf, ελπίζω να τα καταφέρω μόλις τελειώσω τη σχολή μου».

 

Ο Δημήτρης είναι μέλος της εθνικής ομάδας golf που κέρδισε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα
Στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γήπεδα golf, ωστόσο, μόνο δύο έχουν τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει μια εθνική ομάδα να αποδώσει σε επαγγελματικό επίπεδο και να ανταγωνιστεί τις άλλες χώρες. Φωτο: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO