Μωβ μέδουσες: Οι επικίνδυνες παραλίες την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου

Μωβ μέδουσες: Οι επικίνδυνες παραλίες την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου Facebook Twitter
Φωτ: EUROKINISSI
0

Αυξημένη καταγραφή από μωβ μέδουσες σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας αναμένεται την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, οπότε οι περισσότεροι ξεκινούν διακοπές .

Σύμφωνα με το JellyReport, το οποίο εκδίδεται κάθε Κυριακή από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, με βάση τις καταγραφές του τελευταίου δεκαήμερου στην πλατφόρμα του iNaturalist παρατηρείται μια αυξημένη καταγραφή των μωβ μεδουσών σε περισσότερα μέρη της Ελλάδας, παρ’ όλα αυτά φαίνεται διακριτά η φθίνουσα κατάσταση της.

Ειδικότερα, τη νέα εβδομάδα 1/8 με 7/8, αναμένεται διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη. Ορισμένα βρίσκονται σε Αργοσαρωνικό, Κυκλάδες και Ιόνιο, ωστόσο η μετακίνηση των μεδουσών εξαρτάται επίσης από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της κάθε περιοχής.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας σημειώνει: «Παρόλο που μερικά ΜΜΕ βιάστηκαν να τελειώσουν την έξαρση των μωβ μεδουσών επειδή φθίνει, αυτή δεν θα μας αποχαιρετήσει φέτος για κανέναν λόγο, από του χρόνου και ίσως».

Ο χάρτης με τις καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο στην πλατφόρμα iNaturalist:

Μωβ μέδουσες: Οι επικίνδυνες παραλίες την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου Facebook Twitter
Καταγραφές Pelagia noctiluca για το τελευταίο δεκαήμερο (από 22 Ιουλίου μέχρι και 31 Ιουλίου) στην πλατφόρμα του iNaturalist.

Χρήσιμες συμβουλές

  • Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).
  • Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.
  • Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.
  • Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή την Κυριακή

Ελλάδα / Καταιγίδες σαρώνουν τη χώρα: Πού έπεσε η περισσότερη βροχή την Κυριακή

Η εβδομάδα ξεκίνησε με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας - Βαρομετρικό χαμηλό από κεντρική Μεσόγειο θα κινηθεί ανατολικά και θα επηρεάσει την Ελλάδα έως και το πρωί της Τρίτης
NEWSROOM