Μωβ μέδουσες και στην Χαλκιδική: Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο- «Δεν χρειάζεται πανικός»

Μωβ μέδουσες και στην Χαλκιδική: Πόσο θα διαρκέσει το φαινόμενο- «Δεν χρειάζεται πανικός» Facebook Twitter
Φωτ: GRTimes
0

Την εμφάνισή τους και την Χαλκιδική έκαναν μωβ μέδουσες, οι οποίες έχουν κατακλύσει τον τελευταίο καιρό τις ελληνικές θάλασσες, με ειδικούς να καθησυχάζουν ωστόσο πως πρόκειται για «προσωρινό» φαινόμενο.

«Το 1978 οι μέδουσες "pelagia noctiluca" με την επέλασή τους κατέστρεψαν το τουριστικό προϊόν στην περιοχή», αναφέρει ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαρίτων – Σαρλ Χιντήρογλου ενώ προσθέτει πως «δεν χρειάζεται πανικός», χαρακτηρίζοντας παράλληλα «προσωρινό» το φαινόμενο.

Όπως τονίζει κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και το 1978. «Ο κόσμος στη Χαλκιδική έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα», λέει στο στο GRTimes. 

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την περίοδο κατά την οποία οι μωβ μέδουσες θα παραμείνουν στα ελληνικά ύδατα κατά χιλιάδες, εκτιμά πως το φαινόμενο δε θα είναι μόνιμο. «Θα έχει διάρκεια 3-5 χρόνια. Εμείς, βρισκόμαστε στο δεύτερο έτος της έξαρσης», λέει συγκεκριμένα.

Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με τον κ. Χιντήρογλου, πρόσφατη μελέτη αμερικανικού πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, απέδειξε ότι το φαινόμενο της έξαρσης των μεδουσών οφείλεται μεταξύ άλλων στην κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, αλλά και τον ευτροφισμό των θαλασσών, δηλαδή την οργανική ρύπανση.

Όπως, εξηγεί, «η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, αφήνει πίσω της μία – εν δυνάμει – τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα, τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας».

Επιπλέον τονίζει ότι αυτό αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μην επιχειρήσει κανείς να τις απομακρύνει από το θαλάσσιο περιβάλλον και να τις μεταφέρει στην ακτή.

«Πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό», λέει χαρακτηριστικά.

Οδηγίες σε περίπτωση τσιμπήματος

Ο κ. Χιντήρογλου τονίζει ότι όποιος είναι αλλεργικός, καλό θα είναι να αποφύγει να κάνει μπάνιο σε περιοχή όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός μεδουσών, σημειώνοντας παράλληλα πως «οι αλλεργικοί, όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα με μικρά παιδιά αλλά και γενικότερα οι λουόμενοι, θα πρέπει να προσέχουν λίγο παραπάνω».

«Καλό θα είναι λοιπόν να έχουμε μαζί μας ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τσιμπήματα και σε περίπτωση που μας τσιμπήσουν, να ξεπλύνουμε το σημείο με καθαρό νερό και έπειτα να αλείψουμε την αλοιφή μας», καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, συστήνει ψυχραιμία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: «δε χρειάζεται πανικός και υστερία, απλώς πρέπει να δείξουμε λίγη περισσότερη προσοχή».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συγκλονίζει η κραυγή του πατέρα, Νίκου Πλακιά- «Πλέον ο πόνος μου δεν γίνεται δάκρυ. Γίνεται μίσος, οργή και θυμός»

Ελλάδα / Τέμπη: «Ο πόνος μου γίνεται οργή και θυμός. Γιατί δεν παραιτείστε από την ασυλία σας;» -Συγκλονίζει ο πατέρας των δίδυμων Χρύσας και Θώμη

Ραγίζουν καρδιές από τον σπαραγμό του Νίκου Πλακιά - Σε λίγα λεπτά έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του Αναστασία - Δείτε τι είπε ένα χρόνο από την τραγωδία
NEWSROOM