Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, με την θανάτωση του χιμπατζή αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου προχωρά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του κ. Ζαν Ζακ Λεσουέρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση: 

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών 
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική  θανάτωση του ζώου.

Επίσης, ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής. 
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Τη Δευτέρα, ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Αττικό Πάρκο για χιμπατζή: Ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση -Πρώτο μας μέλημα η ασφάλεια

Τη θανάτωση του χιμπατζή, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, υπεραμύνεται ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζακ Λεσουάρ, σε νέες δηλώσεις του.

«Πρώτο μέλημά μας η ασφάλεια των φροντιστών και των επισκεπτών και γενικά όλα τα πρωτόκολλα έχουν σαν πρώτο μέλημα την ασφάλεια», είπε.

Όπως είπε υπήρχε έντονη διαμάχη στην ομάδα των χιμπατζήδων και ο χιμπατζής κατάφερε και δραπέτευσε, ενώ υπάρχει έρευνα για πώς έφυγε.

«Νάρκωση δεν γινόταν γιατί το ζώο ήταν πάρα πολύ στρεσαρισμένο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του ο ένας εκ των φροντιστών του πάρκου, ο Μπάλας Αντώνης, υπεύθυνος μεγάλων θηλαστικών του Πάρκου, περιέγραψε τι συνέβη.

«Εχθές, λοιπόν, σε ένα καβγά διότι τα νεότερα μέλη διεκδίκησαν την εξουσία και Μπαζού κατάφερε να βγει από το χώρο», ανέφερε. Όπως περιγράφει, προσπάθησαν να τον περιορίσουν για να μην φύγει σε κατοικημένη περιοχή.

Ο κ. Μπάλας εξηγεί ότι «όταν το ζώο άρχισε να γίνεται απειλητικό προς εμάς και τους συναδέλφους, μοιραία πήραμε αυτή την απόφαση. Κατά τη διάρκεια όλης της προσπάθειάς μας, σύμφωνα με τα πρωτόκολλά μας, έχουμε και μια καραμπίνα και ένα αναισθητικό όπλο. Δεν βρήκαμε ποτέ στόχο για να χρησιμοποιήσουμε το αναισθητικό».

«Δημιουργήσαμε ένα τείχος ανθρώπων και προσπαθήσαμε κάπως έτσι να το οδηγήσουμε πίσω. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν στα χέρια τους είτε πυροσβεστήρες ώστε να αποτρέψουν κάποια επίθεση στο προσωπικό. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να το φέρουμε πίσω και όταν είδαμε ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, δεν θέλαμε να ρισκάρουμε καμία ανθρώπινη ζωή, δεν θέλαμε να ρισκάρουμε κάποιον σοβαρό τραυματισμό γιατί αυτά τα ζώα πάρα πολύ δυνατά και πάρα πολύ επικίνδυνα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στα social media κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει η στιγμή που το «διαφεύγει» από το Αττικό Πάρκο ο χιμπατζής.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ