Κικίλιας: 700 χιλ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης από τον Δεκέμβρη- Αν περάσει την 4η φάση

Κικίλιας: 700 χιλ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης από τον Δεκέμβρη- Αν περάσει την 4η φάση Facebook Twitter
Κικίλιας: 700 χιλ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης από τον Δεκέμβρη- Αν περάσει την 4η φάση
0

«Αν όλα πάνε καλά η Ελλάδα θα έχει το πρώτο κομμάτι των δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης στο τέλος Δεκεμβρίου», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Προτεραιότητα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και θα ακολουθήσει το σύνολο του πληθυσμού, τόνισε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως «η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Λάιεν τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση.

Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο.

Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Δεν είναι εποχικός ο ιός. Αυτό που πίστευαν οι επιστήμονες δεν βγήκε, δηλαδή ότι θα μαζευτεί λόγω ζεστής και υγρασίας. Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δυο εβδομάδες ο ιός, θα μετρήσουμε σε δυο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί» επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας.

«Εμείς φτιάξαμε σύστημα διακομιδών, πολλαπλό τέστινγκ με 700 παραπάνω υγειονομικούς το καλοκαίρι, για να στηρίξουμε τη νησιωτικότητα και να μπορέσουν να δουλέψουν τα νησιά μας, όταν όμως υπάρχει λόγος για τοπικά lockdown ή να εφαρμόσουμε τοπικά μέτρα θα το κάνουμε αυτό, είναι προτιμότερο από τα οριζόντια μέτρα», επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης, διευκρίνισε πως το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει 4,2 εκατ. δόσεις και οι εμβολιασμοί θα αρχίσουν αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθούν μέσα στο Δεκέμβρη, με πρωτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Με πληροφορίεες του ΣΚΑΪ

.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ