Γκίκας Μαγιορκίνης: Οι πιθανότητες να εμφανιστεί ο δάγκειος πυρετός στην Ελλάδα

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Μέτρια πιθανότητα ενδημικής μετάδοσης του δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα» Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης βλέπει «μέτρια» πιθανότητα για μικροεξάρσεις και ενδημική μετάδοση του δάγκειου πυρετού στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης στο ΕΡΤNews, τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί μικροεξάρσεις του δάγκειου πυρετού σε χώρες της Μεσογείου, που σημαίνει ότι υπάρχουν πιθανότητες να συμβεί και στην Ελλάδα.  

«Έχουν καταγραφεί μικροεξάρσεις και ενδημική μετάδοση στις χώρες της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια, δηλαδή και στην Ιταλία και στην Ισπανία, πολύ μικρές όμως επιδημίες. 

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια μέτρια πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, αλλά δεν περιμένουμε να δούμε μια μαζική μετάδοση, μια μαζική επιδημία», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σχετικά με τις πιθανότητες να δούμε τον δάγκειο πυρετό και στην χώρα. 

«Η Ελλάδα έχει να δει δάγκειο πυρετό από το 1927- 1928 που είχε μια μεγάλη επιδημία, η οποία έχει καταγραφεί στην ιστορία. Να θυμίσω ότι τότε είχαν κολλήσει εκατομμύρια άνθρωποι και αναφέρεται ότι κόλλησε ακόμα και ο ίδιος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έκτοτε δεν έχουμε δει κάποια επιδημία του δάγκειου πυρετού», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. 

«Φαίνεται ότι ο δάγκειος πυρετός κολλάει πιο αποτελεσματικά με το αιγυπτιακό κουνούπι, το αφρικανικό κουνούπι τίγρης, αλλά κολλάει και με το ασιατικό κουνούπι τίγρης, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά», εξήγησε ο επιδημιολόγος. 

Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι «πυρετός, πόνος στα οστά και το πιο χαρακτηριστικό, το οποίο όμως δεν εμφανίζεται σε όλους, είναι ο πυρετός που πονάνε τα οστά τόσο πολύ που νομίζεις ότι σου έχουν σπάσει. Γι’ αυτό λέγεται και breake bone fever, κάνει και αιμορραγικό πυρετό, δηλαδή μπορεί να δούμε μελανιές πετέχειες». 

«Είναι σπάνια αυτά τα περιστατικά, αλλά κατά τα λοιπά κάποιος που έχει κολλήσει δάγκειο πυρετό μπορεί να μην το ξεχωρίσει από κάποιο άλλο νόσημα, σε πρώτη φάση», συμπλήρωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ. 

 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

Τech & Science / ΕΟΔΥ: Ανησυχία για την αύξηση του δάγκειου πυρετού- Αύξηση κατά 250% στα κρούσματα στην ΕΕ

«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ