Γιατί η σύλληψη του Χάνικ αναστατώνει την Αθήνα

Γιατί η σύλληψη του Χάνικ αναστατώνει την Αθήνα Facebook Twitter
Ο Τζακ Χάνικ
0

Η σύλληψη την Παρασκευή από το FBI του τηλεοπτικού παραγωγού Jack Hanick που εργαζόταν για τον Ρώσο ολιγάρχη Konstantin Malofeyev, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ παραβίασε τις κυρώσεις για την Ρωσία και έκανε ψευδείς δηλώσεις, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αναστάτωση και στην Ελλάδα, όπου ο Hanick δραστηριοποιήθηκε το 2015-2016. 

Ο 47χρονος Κονσταντίν Μαλοβέγιεφ, για λογαριασμό του οποίου φέρεται να ενεργούσε ο Χάνικ, ανήκει στην κατηγορία των Ρώσων ολιγαρχών που κατηγορούνται από τις ΗΠΑ ως συνεργάτες του Πούτιν οι οποίοι συνδέονται με τα σχέδια του για την Ουκρανία από το 2014 (για αυτό βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων από τότε). Ο συγκεκριμένος ολιγάρχης κατηγορείται από τους Aμερικανούς ότι στηρίζει τους Ρώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία και είχε ειδικό ρόλο στην οικονομική τους υποστήριξη. 

Γιατί η σύλληψη του Χάνικ αναστατώνει την Αθήνα Facebook Twitter
To κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Ο 71χρονος αμερικανός Τζακ Χάνικ, που εργαζόταν χρόνια στο Fox και θεωρείται υποστηρικτής Τραμπ, φέρεται ως συνεργάτης του Μαλοβέγιεφ και συνελήφθη στο Λονδίνο μετά από ένταλμα ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, που ζητά την έκδοσή του, καθώς απαγορεύεται σε Aμερικανούς πολίτες να συνεργάζονται με άτομα που βρίσκονται στην λίστα των ρωσικών κυρώσεων. 

 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο Μαλοβέγιεφ είχε προσπαθήσει να στήσει ένα δίκτυο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα και αυτό ήταν μία από τις δουλειές που είχε αναθέσει στον Χάνικ, ο οποίος για μια μεγάλη περίοδο το 2015-2016 είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα για τον λόγο αυτό

 

Ο Τζακ Χάνικ όμως, έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από το αμερικανικό κατηγορητήριο, ο Μαλοβέγιεφ είχε προσπαθήσει να στήσει ένα δίκτυο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα και αυτό ήταν μία από τις δουλειές που είχε αναθέσει στον Χάνικ, ο οποίος για μια μια μεγάλη περίοδο το 2015-2016 είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα για τον λόγο αυτό.  Από ότι φαίνεται, οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τη δράση των ανθρώπων του Μαλοβέγιεφ στην Ελλάδα, εξού και τα γραπτά μηνύματα που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. 

 

Στην παρουσίαση του HellasNet (Δίκτυο συνένωσης 11 περιφερειακών καναλιών)  στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2015 μπορεί να δει κανείς, στο βίντεο της εκδήλωσης των εγκαινίων, τον “οραματιστή και ιδιοκτήτη του ομίλου” όπως  αναφέρεται, Γιάννη Καραγιώργη, να αναλύει το σχέδιο του για μια νέα τηλεόραση “για καλό σκοπό”. “Το δικό του μήνυμα για το όραμα της τηλεοπτικής ένωσης όλης της χώρας”, όπως ανέφερε το εν λόγω κανάλι,  έδωσε και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  της HELLASNET, Τζακ Χάνικ, όπως μπορεί κανείς να δει στο βίντεο. “Απόψε είναι μια ιστορική στιγμή. Και όλοι εδώ είστε ως μέρος της Ελληνικής Ιστορίας… Είστε εδώ μαζί μας για να γιορτάσουμε το ξεκίνημα του πρώτου τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα” είπε ο Χάνικ στη σύντομη ομιλία του.

Ενα χρόνο και κάτι μήνες μετά ο ιδιοκτήτης Γ. Καραγιώργης συνελήφθη μετά από ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι ολλανδικές αρχές, οι οποίες τον κατηγορούσαν για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση. Η υπόθεση αυτή δεν είχε λάβει ιδιαίτερη έκταση από τις αρχές εκείνη την περίοδο, αλλά για κάποιους η ιστορία με τον Καραγιώργη και την HELLASNET ήταν το δεύτερο φιάσκο μετά την υπόθεση Καλογρίτσα. 

Η Ηellas Net σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι συνεργάστηκε με τον John Hanick κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της και συγκεκριμένα απο τις 2/2/2015 εως τις 29/2/2016, αλλά “H συνεργασία διακόπηκε στις 29/2/2016 για λόγους αλλαγής των προτεραιοτήτων τόσο της εταιρείας μας όσο και του ιδίου” και ότι “Καμμία άλλη σχέση συνεργασία ή εμπλοκή της ΗELLAS NET με οποιονδήποτε άλλον αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια”. 

Γιατί η σύλληψη του Χάνικ αναστατώνει την Αθήνα Facebook Twitter
Ο Malofeev, πέραν του να οργανώνει, όπως όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, εντυπωσιακές δεξιώσεις και πάρτι, έχει κατηγορηθεί ότι είναι ένας σημαντικός κόμβος στο άνοιγμα του Κρεμλίνου και προς εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις στην Ευρώπη. Φωτ.: GETTY

Γιατί η σύλληψη του Χάνικ αναστατώνει την Αθήνα Facebook Twitter
MAKE RUSSIA GREAT AGAIN: Ο αντιπεριφερειάρχης της περιοχής Τσελιάμπινσκ Ανατόλι Βέκσιν, η επικεφαλής του Τσελιάμπινσκ Νατάλια Κότοβα, ο επιχειρηματίας Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ (κέντρο) παρευρίσκονται στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του αυτοκράτορα Αλέξανδρου Β' της Ρωσίας (1855-81) στο πάρκο Aloye Pole στην πόλη Τσελιάμπινσκ. Το άγαλμα αναπαριστά το μνημείο που είχε στηθεί πριν από τη Ρωσική Επανάσταση του 1917 και ανατινάχθηκε αργότερα από τους Μπολσεβίκους. Φωτ.: GETTY

ΣΧΕΤΙΚΑ με τον Ρώσο ολιγάρχη Μαλοβέγιεφ, τους συνεργάτες του και τις σχέσεις με την Ελλάδα, αίσθηση είχε κάνει τον Φεβρουάριο του 2015 δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit για σχέσεις Ελλήνων πολιτικών με Ρώσους, μέσα από e-mail που είχαν υποκλαπεί.  Στο δημοσίευμα αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι τα email αυτά αποκάλυπταν “τη στενή επαφή που έχουν Ρώσοι ολιγάρχες όπως ο Malofeev και διανοούμενοι, όπως διαβόητος Ντούγκιν με Έλληνες πολιτικούς”. Την πιο στενή σχέση με τον Καραγιώργη φέρεται να είχε ο Πάνος Καμμένος, ενώ στα εγκαίνια, την ομιλία του είχε παρακολουθήσει ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Λευτέρης Κρέτσος κ.α.  

 

Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ του Unfollow: “Ο Malofeev, πέραν του να οργανώνει, όπως όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, εντυπωσιακές δεξιώσεις και πάρτι, έχει κατηγορηθεί ότι είναι ένας σημαντικός κόμβος στο άνοιγμα του Κρεμλίνου και προς εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις στην Ευρώπη. Συνεργάζεται με τον Aleksandr Dugin, έναν από τους κατεξοχήν εκφραστές του νέου ρωσικού εθνικισμού και ιδίως του λεγόμενου ευρασιατικού δόγματος. Για την ιστορία ας σημειώσουμε ότι τον Dugin είχε προσκαλέσει για να δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Ούτως ή άλλως, το 2014 είχαν υποκλαπεί και δοθεί στη δημοσιότητα τα e-mail του Georgy Gavrish, ενός Ρώσου υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας με στενή σχέση με τους Dugin και Malofeev, ο οποίος για χρόνια εργαζόταν στην Ελλάδα οικοδομώντας σχέσεις με πολιτικούς, αναζητώντας μάλιστα και πολιτικές «άκρες» στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Οι αποκαλύψεις των e-mail από την εφημερίδα Die Zeit έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου 2015 και μέσα στο κλίμα της πρώτης εκλογής Τσίπρας στην πρωθυπουργία δεν έτυχαν ιδιαίτερα μεγάλης δημοσιότητας. Πάντως ο Malofeev αναφέρεται στον ξένο τύπου και ως ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ακροδεξιάς στην Ευρώπη”. 

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ