ΑΘΗΝΑ

Γενοκτονία Αρμενίων: Πορεία μνήμης από την Αρμενική Κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας

Γενοκτονία Αρμενίων: Πορεία μνήμης από την Αρμενική Κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Πορεία μνήμης και διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας η Αρμενική Κοινότητα Ελλάδας στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 104 χρόνων από την έναρξη της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Με κεντρικό σύνθημα «αγώνας, νίκη, δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Συντάγματος μπροστά από το περίπτερο της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδας, που έχει στηθεί από τις αρχές της εβδομάδας και κρατώντας πανό, σημαίες και μπαλόνια κατευθύνθηκαν μέχρι την τουρκική πρεσβεία.

Εκεί αντιπροσωπεία από την Αρμενική Νεολαία Ελλάδας παρέδωσε υπόμνημα με αιτήματα:«Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας 1.500.000 αθώων Αρμενίων το 1915 από το τουρκικό κράτος και την ανάληψη των ευθυνών που αυτή συνεπάγεται, την επιστροφή των παράνομα κατεχόμενων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στον νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό και την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών».

Γενοκτονία Αρμενίων: Πορεία μνήμης από την Αρμενική Κοινότητα στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter

Επιπλέον, όπως αναφέρει το υπόμνημα, καλούν την Τουρκία «να μεταβάλει τη στάση της ως προς τις σχέσεις της με τη Δημοκρατία της Αρμενίας και ως προς το ζήτημα της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, να άρει αμέσως τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Δημοκρατία της Αρμενίας, καθώς επίσης και να σταματήσει την άκριτη υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν, σε πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό επίπεδο, και να συμβάλει στις πρωτοβουλίες για εξεύρεση μιας οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος του Αρτσάχ».

«Σε όλο τον κόσμο σήμερα η 24η Απριλίου συμβολίζει ημέρα αγώνα για όλο τον αρμενικό λαό. Είναι ημέρα μνήμης για εμάς. Η 24η Απριλίου συμβολίζει την ημέρα που η Τουρκία συνέλαβε και εκτέλεσε όλη τη διανοούμενη ηγεσία των Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, ήταν η πρώτη ημέρα που άρχισε η εθνοκάθαρση ενάντια στο λαό μας. Όλοι οι Αρμένιοι σε όλον τον κόσμο την ημέρα αυτή μαζεύονται έξω από τις τουρκικές πρεσβείες στις χώρες τους σε όλο τον κόσμο και διεκδικούν το αυτονόητο, το δικαίωμα του λαού μας να αναγνωριστεί η ιστορία του», επισήμανε η πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος, Χριψιμέ Χαρουτουνιάν. «Η Τουρκία επιμένουμε πρέπει να αναγνωρίσει πλέον τη γενοκτονία που διέπραξε και θεωρούμε χρέος να υπενθυμίζουμε στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ότι πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να προβεί στο βήμα αυτό», κατέληξε η κ. Χαρουτουνιάν.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, εκπρόσωποι από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ, απηύθυναν χαιρετισμό, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Με την ολοκλήρωση της πορείας μνήμης, μέλη της αρμενικής νεολαίας παρέδωσαν το υπόμνημα στην τουρκική πρεσβεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΑΔΕ παγίδευσε γνωστό τράπερ: Αγόραζε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω ΜΚΟ

Ελλάδα / Η ΑΑΔΕ παγίδευσε γνωστό τράπερ: Αγόραζε πολυτελή αυτοκίνητα και ρολόγια μέσω ΜΚΟ

Ο τράπερ είχε συστήσει αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, στην οποία η δισκογραφική του εταιρεία είχε πιστώσει το σύνολο των δικαιωμάτων του καλλιτέχνη, ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ
LIFO NEWSROOM
ΔΕΘ 2025: «Φρούριο» το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Drones, κάμερες ΚΑΙ 2.500 αστυνομικοί

Ελλάδα / ΔΕΘ 2025: «Φρούριο» το κέντρο της Θεσσαλονίκης – Drones, κάμερες ΚΑΙ 2.500 αστυνομικοί

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από χθες το πρωί στο κέντρο της πόλης, με απαγόρευση στάθμευσης και εκτροπές στην κυκλοφορία, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά «ειδικά δρομολόγια» του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Διευκρινίσεις από ΕΛΑΣ

Ελλάδα / Αντιδράσεις για τα ρατσιστικά «ειδικά δρομολόγια» του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης – Διευκρινίσεις από ΕΛΑΣ

Η υπόθεση προκάλεσε έντονη συζήτηση και αντιδράσεις, με την Ελληνική Αστυνομία να εκδίδει επίσημη ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι ουδέποτε συμμετείχε ή συναίνεσε σε διαδικασίες διακριτικής μεταχείρισης επιβατών
LIFO NEWSROOM
Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ για την επικοινωνία του με τον «εγκέφαλο» της κρητικής μαφίας

Ελλάδα / Αρχιμανδρίτης Μελχισεδέκ για τις συνομιλίες στη δικογραφία: «Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα»

Τι απάντησε για την επιμονή του κατηγορουμένου να μεσολαβήσει, ώστε ο ίδιος να γίνει μητροπολίτης, αλλά και την ασυνήθιστη οικειότητα σε διάλογό τους, που αποκαλύπτεται στη δικογραφία
LIFO NEWSROOM
AI in Schools: Μητσοτάκης και Σαμ Άλτμαν σε διάλογο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση

Ελλάδα / Μητσοτάκης και Σαμ Άλτμαν σε διάλογο για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει την εκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκπαίδευση, προτείνοντας τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου ψηφιακού δασκάλου για μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις
LIFO NEWSROOM