Γαλλικό Πρακτορείο: Αποδομεί ελληνικά fake news για «θανάτους παιδιών από εμβόλια κορωνοϊού»

παιδιά σε χωμάτινο δρόμο Facebook Twitter
AP Photo/Brian Inganga/αρχείου
0

Βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Facebook και δείχνει σορούς παιδιών να κείτονται στο πάτωμα στη σειρά με τον ισχυρισμό ότι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του εμβολίου του κορωνοϊού διαψεύδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το AFP, που αναφέρει ότι το βίντεο κοινοποιήθηκε πάνω 350 φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες, διευκρινίζει ότι τα παιδιά έχασαν τη ζωή τους μετά από δυστύχημα στο σχολείο τους. Στην πραγματικότητα το βίντεο αφορά δυστύχημα στην Κένυα, τον Φεβρουάριο του 2020, πριν κυκλοφορήσουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. 

Ο ψευδής ισχυρισμός, που αναρτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου στο Facebook ανέφερε: «Δεκατρία (13) παιδιά απεβίωσαν από το μπόλι του ιού σε σχολείο στην νότια Αφρική αλλά κανένα βοθροκάναλο σε παγκόσμιο επίπεδο δεν το ανέφερε πάρα μόνο στο Instagram ανεβαίνουν κάποια ποστ που τα κατεβάζουν αμέσως».

Γαλλικό Πρακτορείο: Αποδομεί ελληνικά fake news για «θανάτους παιδιών από εμβόλια κορωνοϊού» Facebook Twitter
Η παραπλανητική ανάρτηση, θολωμένη από το AFP. Λήψη εικόνας στις 2 Νοεμβρίου 2021 / AFP

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, παρόμοιοι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν σε αναρτήσεις στα social media στα πορτογαλικά, στα σέρβικα, στα ισπανικά και στα κορεάτικα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η αναζήτηση με τις λέξεις-κλειδιά «Kakamega», «σχολείο», «παιδιά» φέρνει ως αποτέλεσμα πολυάριθμες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με ένα δυστύχημα που συνέβη σε ένα δημοτικό σχολείο της Kakamega, πόλης στη δυτική Κένυα. Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε η Daily Mail, το οποίο συνοδευόταν από αρκετές φωτογραφίες από τα AFP, Reuters, και The Standard.

Σύμφωνα με το AFP, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2020, όταν παιδιά ποδοπατήθηκαν, καθώς έβγαιναν από τις τάξεις τους. Τότε, τουλάχιστον 13 παιδιά έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, ενώ ο τραγικός υπολογισμός αυξήθηκε καθώς τα θύματα έγιναν 14. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ