Έρευνα: Στο εξωτερικό στρέφονται 3 στους 10 Έλληνες που ψάχνουν σήμερα εργασία

Έρευνα: Στο εξωτερικό στρέφονται 3 στους 10 Έλληνες που ψάχνουν σήμερα εργασία Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0

Περίπου 3 στους 10 ερωτώμενους που ψάχνουν, αυτήν τη στιγμή, για εργασία, έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στο εξωτερικό, ποσοστό το οποίο συγκρινόμενο με την αντίστοιχη έρευνα του 2015 είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Adecco.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι λόγοι που ωθούν τους Έλληνες να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό έχουν διαφοροποιηθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι οι λόγοι που συνδέονται με τις ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας ιεραρχούνται ως σημαντικότεροι σε σχέση με τις καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στο τι πιστεύουν οι εταιρείες και τι οι υποψήφιοι αναφορικά με τις δεξιότητες που διαθέτουν οι τελευταίοι.

Σύμφωνα με επιμέρους αποτελέσματα της έρευνας, 7 στους 10 ερωτώμενους, αναγνωρίζοντας τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, δηλώνουν ότι έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση, προκειμένου να ασκήσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα στην εργασία τους, ενώ σε 88% των περιπτώσεων φαίνεται πως αυτό έχει γίνει με πρωτοβουλία του ίδιου του εργαζομένου.

Επίσης, το 39% των ερωτώμενων θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προετοιμάζει κατάλληλα τους υποψηφίους για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, 7 στους 10 εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν επίσης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψηφίους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά, ενώ 1 στους 2 θεωρεί πως η πρακτική σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων και η εξοικείωση των σπουδαστών με πρακτικές των εταιρειών είναι απαραίτητες, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να προετοιμάζονται καλύτερα για την επιτυχημένη είσοδό τους στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος των σπουδών τους.

Τέλος, πάνω από το 50% των ερωτώμενων δηλώνει πως έχει βρεθεί τουλάχιστον μία φορά εκτός αγοράς εργασίας, ενώ 1 στους 5 χρειάστηκε έναν χρόνο ή και περισσότερο, για να βρει άλλη θέση εργασίας.

* Η Adecco Ελλάδας, μέλος του ομίλου Adecco, παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τα αποτελέσματα έρευνας, με τίτλο «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, 2016». Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις: Η πρώτη που αφορά στους εκπροσώπους επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και η δεύτερη, στην οποία έλαβαν μέρος εργαζόμενοι και υποψήφιοι, ολοκληρώθηκε στα τέλη Οκτωβρίου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ