Έρευνα: Κλιματική κρίση και οικονομία ανησυχούν τους Έλληνες για τα επόμενα 20 χρόνια

Έρευνα: Κλιματική κρίση και οικονομία ανησυχούν του Έλληνες για τα επόμενα 20 χρόνια Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC / Αρχείου
0

Στην κορυφή των ανησυχιών των Ελλήνων για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια βρίσκεται η κλιματική κρίση και η οικονομία σύμφωνα με τη δεύτερη πανελλαδική έρευνα της ελληνικής εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). 

Ειδικότερα, στην ερώτηση: «Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια» οι πολίτες απάντησαν: η Κλιματική Αλλαγή σε ποσοστό 39%, η Οικονομική Κρίση σε ποσοστό 35%, η Ανεργία / επαγγελματική αποκατάσταση 29%, η Καταστροφή/ρύπανση περιβάλλοντος 28%, η Οικονομική δυσχέρεια 26%, η Ενεργειακή κρίση 18%, ενώ ακολούθησαν ο Κίνδυνος πολέμου 12% και η Οικονομική Ανισότητα 12%, ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και για τις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε σχέση με τα παγκόσμια προβλήματα.

Το συνολικό μέγεθος του δείγματος περιλαμβάνει 2032 ολοκληρωμένες συνεντεύξεις με άτομα ηλικίας 15-70 ετών.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι βασικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, στους εξής τομείς: Γεωργία και Κτηνοτροφία, Δάση, Βιοποικιλότητα, Αλιεία, Υδάτινοι Πόροι, Παράκτιες Ζώνες, Τουρισμός, Υγεία και Ποιότητα ζωής. Όσον αφορά τις απαιτούμενες δράσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες προτεραιότητα έδωσαν στα εξής: Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Χρήση ΜΜΜ, Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, Εθελοντισμός.

Αυξημένο ποσοστό ευαισθητοποίησης στους νέους

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάστηκε το ποσοστό ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παρόλα αυτά όμως, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, οι νέοι 15-17 ετών, έχουν δυσκολία να συνδέσουν την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις που ήδη έχει και θα έχει.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα: «Σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση και αυτής της ηλικιακής ομάδας θα παίξει η σύνδεση των προβλημάτων του περιβάλλοντος με αυτά της οικονομίας, καθώς φαίνεται πως οι νέοι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική και συνακόλουθα την επαγγελματική τους αποκατάσταση».

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με τις ομιλίες του κ. Γιώργου Αμυρά, υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της κας Λυδίας Καρρά, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Να μην περάσουμε στην κλιματική κατάρρευση»

Ο κ. Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του τη διάκριση μεταξύ κλιματικής αλλαγής και κλιματικής κρίσης, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της δεύτερης, και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να μην περάσουμε στην εποχή της κλιματικής κατάρρευσης».

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα σχολίασε η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

«Πιστεύω βαθύτατα πως η δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, θα αποτελέσει μια έρευνα-σταθμό για τους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά και πολύτιμα που θα συνυπολογίζονται για πολλά χρόνια κατά τη χάραξη πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ