Έλληνες παραγωγοί παλαιώνουν το κρασί του 2019 που δεν πωλήθηκε λόγω κορωνοϊού

Έλληνες παραγωγοί παλαιώνουν το κρασί του 2019 που δεν πωλήθηκε λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

Στην παλαίωση των κρασιών που διατέθηκαν στην αγορά, λόγω της μειωμένης ζήτησης, στρέφονται πολλά ελληνικά οινοποιεία. 

Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν τον τρύγο, πολλά οινοποιεία στρέφονται στην παλαίωση των κρασιών που δεν πουλήθηκαν. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί επαρκή αποθηκευτικό χώρο, καλή πρώτη ύλη και οικονομική αντοχή.

«Οι Ελληνες περιμένουν τους τελευταίους μήνες κάθε χρόνο να γευθούν τα φρέσκα λευκά κρασιά της χρονιάς, που είναι αρωματικά και φρουτώδη σαν χυμός, ευκολόπιοτα. Τώρα ήρθε η ώρα να συνηθίσουν να πίνουν κρασιά που έχουν μείνει λίγο παραπάνω, είναι πιο μεστά και, εδώ που τα λέμε, ποιοτικά ανώτερα», αναφέρει στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στην Τάνια Γεωργιοπούλου ο Ανδρέας Γκίκας, οινοποιός και πρόεδρος της Ενωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής. Παράλληλα κάνει λόγο για «καλή χρονιά» και υποστηρίζει πως η νέα σοδειά θα είναι μεγάλη.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει θέση σε εφαρμογή πρόγραμμα απόσταξης κρίσης (απόσυρση ποσοτήτων κρασιού τα οποία θα γίνουν οινόπνευμα), έτσι ώστε να μειωθούν οι ποσότητες των αποθεμάτων που τα οινοποιεία έχουν στις δεξαμενές τους λόγω της πτώσης της κατανάλωσης. Όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι τιμές που προβλέπονται δεν συμφέρουν οινοποιεία που έχουν λίγο και ποιοτικό κρασί, γιατί δεν καλύπτουν καν το κόστος της πρώτης ύλης. 

Στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί πάνω από 26.000 τόνοι οίνοι, ωστόσο έως και αύριο μπορούν να υποβληθούν εκ νέου αιτήματα.

2019: Μία «άτυχη» χρονιά 

Το 2019 ήταν, κατά κάποιον τρόπο, μία «άτυχη» χρονιά καθώς έδωσε κρασί πολύ καλής ποιότητας, το οποίο όμως, εξαιτίας της πανδημίας, παρέμεινε στις αποθήκες των οινοποιών. «Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι πώς θα γνωρίσουμε το κρασί στα δίκτυα πώλησης και στους καταναλωτές, εφόσον δεν γίνονται εκθέσεις αυτή την εποχή. Αν δεν δοκιμάσεις ένα κρασί, πώς θα θελήσεις να το αγοράσεις;» αναφέρει ο κ. Γκίκας ενώ και οι οινοπαραγωγοί της Σαντορίνης αναφέρουν πως η περυσινή παραγωγή εξακολουθεί να βρίσκεται «μέσα στις αποθήκες». 

Λύση στο ζήτημα προσπαθεί να δώσει η οινική καμπάνια «Save Vintage 2019», που δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τα κρασιά της εσοδείας αυτής και να κινητοποιήσει όσους αγαπούν το κρασί με τους διοργανωτές να αναφέρουν ότι «πολλοί οινοποιοί εκτιμούν ότι η εσοδεία του 2019 είναι μία από τις κορυφαίες των τελευταίων δεκαετιών ή ακόμα και εσοδεία "αναφοράς" για την περιοχή τους». 

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΗΛΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΕ

Ελλάδα / Μήλος: Το ΣτΕ αναστέλλει την επέκταση ξενοδοχείου στον Μύτακα - Για ποιες εργασίες έδωσε «πράσινο φως»

Η αναστολή των κατασκευαστικών εργασιών ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί την 6η Μαΐου 2026
THE LIFO TEAM
ΧΑΪΔΑΡΙ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΠΤΩΣΗ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ελλάδα / Χαϊδάρι: «Η 13χρονη έπεσε με το κεφάλι» - Τι δήλωσε η διευθύντρια του σχολείου

Η διευθύντρια του 7ου Γυμνασίου της περιοχής ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ζήτημα κατασκευαστικού προβλήματος που να σχετίζεται με την πτώση της μαθήτριας από τον πρώτο όροφο του κτιρίου
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΑΤΚΙ

Ελλάδα / Διεθνής Αμνηστία για Ελλάδα: «Ψήφισαν νόμο που αποκλείει ομόφυλα ζευγάρια ανδρών από την πρόσβαση στην παρένθετη μητρότητα»

Η νομοθεσία αυτή, όπως επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Αμνηστία, αφορά και τους άνδρες χωρίς σύντροφο
THE LIFO TEAM