Η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα δημοσιεύματα για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.

 

Την έρευνα θα διενεργήσει ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης που θα μελετήσει τα δημοσιεύματα και θα καλέσει μάρτυρες προκειμένου να εξετάση τη βασιμότητα των καταγγελιών.

 

Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

 

Την παρέμβαση εισαγγελέα είχε ζητήσει χθες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η αντιπολίτευση ζητά να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία.

 

Από την πλευρά του, ο ΕΟΔΥ διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Δημοκρατία», χαρακτηρίζοντάς τα «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» τα δημοσιεύματα. Ο Στέλιος Πέτσας έκανε σήμερα λόγο για fake news. 

 

Τα επίμαχα δημοσιεύματα

 

Για «διπλά βιβλία» έκανε λόγο η εφημερίδα Δημοκρατία περιγράφοντας σενάρια διαμάχης μεταξύ του Σωτήρη Τσιόδρα και του Παναγιώτη Αρκουμανέα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία» με συνέπεια η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, όταν καταγράφεται κρούσμα σε ιδιωτικό νοσοκομείο ή σε δημόσιο καταχωρείται απευθείας στο μητρώο, αν όμως το κρούσμα εντοπιστεί από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, τότε δηλώνεται πρώτα στον Οργανισμό, ο οποίος τα καταχωρεί με «άλλη λογική και με άλλο ρυθμό, καθώς στοχεύει στο να δημιουργήσει το δικό του νέο αυτόματο σύστημα Μητρώου ασθενών.»

 

Αρκουμανέας: Απαράδεκτα και κακόβουλα δημοσιεύματα

 

Μιλώντας σήμερα στην καθιερωμένη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο πρόεδρος του οργανισμού Παναγιώτης Αρκουμανέας απάντησε στα δημοσιεύματα χαρακτηρίζοντάς τα «απαράδεκτα και κακόβουλα».

 

Όπως είπε, υπάρχει «ένα και μοναδικό» μητρώο καταγραφής κρουσμάτων COVID-19 και διαμαρτυρήθηκε πως τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα «απαξιώνουν την εργασία εκατοντάδων επιστημόνων, αμφισβητούν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και της χώρας».

 

«Όλοι, δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια καταχωρούμε στο ίδιο σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ «Τα στοιχεία συλλέγονται και επεξεργάζονται προκειμένου κάθε μέρα να υπάρχουν τα δεδομένα και να δίνουμε πιο ειδικά στοιχεία, προκειμένου να έχουμε μία καλή εικόνα για την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε ότι αφορά τα περί «μυστικών συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες» είπε πως «φαντάζεται ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020» η οποία που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων και στη πλατφόρμα της Κομισιόν για τις δημόσιες συμβάσεις. Η σύμβαση αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, οι οποίες καταχωρούν στο ένα και μοναδικό αρχείο COVID-19.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr