Βουλή: Παύονται οι υποδιοικητές της ΕΥΠ

Το κτίριο της ΕΥΠ Facebook Twitter
0

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές ΕΥΠ με 156 «ναι». 

Με νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, λίγη ώρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, παύονται οι υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Μέχρι να διοριστούν οι νέοι υποδιοικητές την αρμοδιότητά τους θα ασκεί ο διοικητής της ΕΥΠ.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών» υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων του, από την Ολομέλεια της βουλής, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχαν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, με 156 ψήφους υπέρ έναντι 142 κατά.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου ο διοικητής της ΕΥΠ μπορεί πλέον να ορίζεται μόνο διπλωμάτης η απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ενώ υποδιοικητές μπορεί να είναι κάποιοι από τους ανωτέρω, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των υποδιοικητών περιορίζεται σε δύο, από τρεις που είναι σήμερα.

Παράλληλα, σύμφωνα με νομοθετική βελτίωση δεν θα καθορίζει ο Διοικητής της ΕΥΠ ανά εξάμηνο την λίστα των απαγορευμένων συσκευών παρακολούθησης, αλλά στην αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος θα εμπίπτει κάθε λογισμικό ή συσκευή που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για την διάπραξη του αδικήματος του άρθρου 370Α του ΠΚ.

Επίσης, στο άρθρο 8 του νομοσχεδίου, όπου προβλέπεται η διαδικασία παράδοσης της διάταξης άρσης του απορρήτου στους παρόχους επικοινωνίας και στην ΑΔΑΕ με ηλεκτρονικά κρυπτογραφημένο μήνυμα, προστέθηκε το χρονικό επίρρημα «αμελλητί» για να διασφαλίζεται η υποχρέωση άμεσης και κατεπείγουσας διαβίβασης και εκτέλεσης της διάταξης. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ