Αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» την Κρήτη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» την Κρήτη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: zarpanews.gr
0

Ένα παχύ «πέπλο» αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει σχεδόν τα πάντα στην Κρήτη, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης γνωστοποιήθηκε ότι θα υπάρξουν υπερβάσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 λόγω μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

  

Το φαινόμενο εξελίσσεται από χθες, Σάββατο, και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, οπότε σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα θα παρουσιάσει ύφεση.

Αφρικανική σκόνη έχει «σκεπάσει» την Κρήτη - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα Facebook Twitter
Φωτογραφία: neakriti.gr

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, με βάση τις μετρήσεις, καταγράφονται τιμές συγκέντρωσης σκόνης 350 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα.

«Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι την Τετάρτη με τάσεις μείωσης. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό είναι οι υψηλές για τον μήνα Μάρτιο θερμοκρασίες που κατά μέσο όρο είναι 22- 24 βαθμούς Κελσίου», αναφέρει.

Όπως ακόμα επισημαίνει, λόγω των υψηλών τιμών συγκέντρωσης σκόνης σε πολλές περιοχές παρατηρείται σημαντική μείωση της καθαρότητας της ατμόσφαιρας, ενώ περιορίζεται και η οριζόντια ορατότητα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ