Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα Χριστούγεννα- Τι ανοίγει και ποιες επιχειρήσεις μένουν σίγουρα κλειστές

Lockdown: Ο «οδικός χάρτης» μέχρι τα Χριστούγεννα- Τι ανοίγει και ποιες επιχειρήσεις μένουν σίγουρα κλειστές Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Το lockdown πήρε δεύτερη παράταση χθες, μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου καθώς μετά από τρεις εβδομάδες οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων δεν ακολούθησαν την αναμενόμενη ύφεση. 

Τι θα ακολουθήσει

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε αρνητικά για το άνοιγμα των σχολείων και των εμπορικών καταστημάτων, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό σε πολλές περιοχές και θα υπήρχε ο κίνδυνος νέας έξαρσης. Μόνο τα καταστήματα που πουλούν αμιγώς εποχικά, χριστουγεννιάτικα είδη θα ανοίξουν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. 

«Αποφάσεις αυτή τη στιγμή με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και αυτό τον αριθμό των διασωληνωμένων, τον αριθμό των συμπολιτών μας μέσα σε ΜΕΘ και της πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καταλαβαίνετε προφανώς ότι δεν μπορούν να παρθούν» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χθες σημειώθηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων με 622 ασθενείς σε ΜΕΘ.

Τα σχολεία φαίνεται πως θα ανοίξουν μετά τις γιορτές αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας. Ο καθηγητής Χ. Γώγος εκτίμησε ως «δεδομένο» πως γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές.

Για το λιανεμπόριο, η κατάσταση παραμένει ρευστή και δεν αποκλείεται τελικά να ανοίξουν κάποια καταστήματα μέσα στις γιορτέ με πολύ αυστηρά μέτρα.

Σκέψεις να ανοίξουν τα κομμωτήρια στις 14 Δεκεμβρίου

 

Ένας άλλος κλάδος που αναμένεται να ανοίξει λίγο νωρίτερα, είναι τα κομμωτήρια και η κυβέρνηση εξετάζει ημερομηνίες όπως η 14η Δεκεμβρίου. Η λειτουργία τους, όποτε επιτραπεί, θα γίνεται μόνο με ραντεβού και περιορισμένο αριθμό πελατών (τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας).

Εστιατόρια - μπαρ - νυχτερινά κέντρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες δεν θα λειτουργήσουν πριν τους εμβολιασμούς - όπως η νυχτερινή διασκέδαση τα μπαρ και η μεταμεσονύχτια διασκέδαση.

«Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο να μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εστιατόρια με κατάλληλη κοινωνική αποστασιοποίηση», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Πολύ πιθανό πάντως είναι να μην ανοίξει ούτε η εστίαση μέσα στις γιορτές, κάτι που έχουν ζητήσει και εκπρόσωποι του κλάδου, καθώς όπως ισχυρίζονται, το άνοιγμα για 15 ημέρες και μετά ξανά κλείσιμο θα επιφέρει περισσότερη οικονομική ζημία.

Οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων ζητούν με επιστολή τους να επαναλειτουργήσουν στις 7 Δεκεμβρίου. Με νέα επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, η Σύμπραξη των Εκδοτών προτείνει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, όπως «ακριβώς συμβαίνει σε 37 τουλάχιστον ευρωπαϊκές και μη χώρες, όπου τα βιβλιοπωλεία κατατάσσονται στα καταστήματα ζωτικής ανάγκης».

Οι περιοχές με τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα 

Από τα χθεσινά 1.882 κρούσματα του κορωνοϊού, στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 428 και στην Αττική 334, ενώ τριψήφια ήταν και τα νούμερα σε Λάρισα (121) και Πιερία (110).

Οι Σέρρες κατέγραψαν χθες 76 κρούσματα και η Δράμα 75, ενώ με δεκάδες κρούσματα μπήκαν στον επιδημιολογικό χάρτη η Ημαθία 71 και η Πέλλα 69.  Συνολικά, 54 περιοχές της Ελλάδα κατέγραψαν χθες κρούσματα και η σταθεροποίηση των κρουσμάτων αποδεικνύεται πιο «δύσκολος γρίφος» από ότι ανέμεναν οι ειδικοί.

Στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση αναφέρθηκαν κρούσματα και σε νησιωτικές περιοχές, όπως η Μήλος, η Νάξος, η Σαντορίνη και η Σύρος. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM