Aegean: Δεκάδες απολύσεις προσωπικού εν μέσω πανδημίας - Νεφελούδης: Πάνω από το όριο

Aegean: Δεκάδες απολύσεις προσωπικού εν μέσω πανδημίας - Νεφελούδης: Πάνω από το όριο Facebook Twitter
«Οι μέτοχοι δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους»...EUROKINISSI
0

Η Aegean προχωρά σε δεκάδες απολύσεις και περικοπές προσωπικού εν μέσω πανδημίας. 

Παρά την κρατική ενίσχυση 120 εκατομμυρίων ευρώ, τις ενισχύσεις του προγράμματος SURE, τις ρήτρες περί μη απόλυσης και τις αναστολές συμβάσεων, η Aegean πραγματοποιεί απολύσεις μόνιμου προσωπικού πάνω από το όριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». 

Με βάση «διαθέσιμα στοιχεία» που επικαλείται ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και μέλος του τμήματος Εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Νεφελούδης, τον Οκτώβριο η Aegean πραγματοποίησε 45 απολύσεις μόνιμου προσωπικού (σ.σ με συμβάσεις αορίστου χρόνου). Τον ίδια μήνα έληξαν χωρίς να ανανεωθούν 85 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έγιναν 8 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Τον Νοέμβριο ακολούθησαν 30 απολύσεις και 2 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Όπως σημειώνει ο κ. Νεφελούδης «οι απολύσεις των 45 εργαζομένων δημιουργούν πρόβλημα νομιμότητας σε σχέση με τον νόμο για τις ομαδικές απολύσεις, ο οποίος για τις εταιρείες άνω των 150 εργαζομένων επιτρέπει μηνιαία απόλυση του 5% των εργαζομένων και σε κάθε περίπτωση κάτω των 30 ατόμων, ενώ τον Νοέμβριο η εταιρεία πιο ''προσεκτική'' σταμάτησε στον αριθμό 30».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, η εταιρία έκανε χρήση των οριζόντιων μέτρων που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση για τον κλάδο της οικονομίας και τους εργαζόμενους.

«Οι μέτοχοι δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους»

 

«Οι εταιρείες των αεροπορικών μεταφορών, επιβατικών ή και εμπορευματικών αποτελούν τον πιο προνομιούχο κλάδο, από τους πληττόμενους τον καιρό της πανδημίας σε ότι αφορά στην ενίσχυση του από την κυβερνητική πλευρά», σχολιάζει ο τέως γγ του υπουργείου Εργασίας και επικαλείται δεδομένα σύμφωνα που, κατά τον ίδιο, δείχνουν ότι «οι μέτοχοι της Aegean δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ από την τσέπη τους για να στηρίξουν την εταιρεία τους. Αντίθετα έχουν λάβει ρευστό από το κράτος και δάνεια από τις τράπεζες με την εγγύηση του δημοσίου».

Η κρατική στήριξη δεν συνοδεύεται από το «αυτονόητο» για το μετοχικό κεφάλαιο

Σχετικά με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα πως το ποσό που δίνεται είναι πολύ χαμηλότερο, συγκριτικά με τη στήριξη άνω των 32 δισ. ευρώ που έχουν λάβει ή έχει δρομολογηθεί να λάβουν αθροιστικά άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου, ο κ. Νεφελούδης κατηγορεί τον κ. Πέτσα πως λέει «την μισή αλήθεια» αφού οι χρηματοδοτήσεις των άλλων κρατών στις δικές τους αεροπορικές εταιρείες, «συνοδεύονται από το αυτονόητο, δηλαδή την συμμετοχή, αυτών των κρατών στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών».

ΣΥΡΙΖΑ: Διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας

 

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει με την «ανάγκη συνέχισης του πτητικού έργου της Aegean, όπως και τη σημασία της ενίσχυσης της εταιρείας για τη διατήρηση και των θέσεων εργασίας, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ελληνική οικονομία» υπό την προϋπόθεση «να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον» και η κρατική ενίσχυση «να συνοδευτεί από απόκτηση μετοχών από το Δημόσιο και όχι μόνο δικαιωμάτων (warrants)».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά ακόμα «η κρατική χρηματοδότηση να συνοδεύεται από σαφή δέσμευση από πλευράς της εταιρείας για διατήρηση των θέσεων και των σχέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από την Εφημερίδα Συντακτών

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ