Lockdown: Ανοιχτά τα ολοήμερα σχολεία- Τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια

Lockdown: Ανοιχτά τα ολοήμερα σχολεία- Τηλεκπαίδευση στα φροντιστήρια Facebook Twitter
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
0

Διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών κατά τη διάρκεια του νέου lockdown έδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, αναστέλλεται η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα και ξεκινά άμεσα η υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα (9/11) και για τρεις εβδομάδες.

Διά ζώσης θα συνεχιστεί η λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης- νηπιαγωγεία και δημοτικά- καθώς και τα ολοήμερα σχολεία. Η δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα εξακολουθεί να υπάρχει.

Σε ό,τι αφορά τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, θα συνεχιστεί κανονικά η δια ζώσης λειτουργία τους. Το υπουργείο Παιδείας σημειώνει στην ανακοίνωσή του πως έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, ανάμεσα σε άλλους λόγους γιατί επιβαρύνονται δυσανάλογα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Σε αναστολή λειτουργίας θα είναι και φροντιστήρια, δομές μελέτες και κέντρα ξένων γλωσσών, για το ίδιο διάστημα. Θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργούν τα ΙΕΚ, το μεταλυκειακό έτος - τάξη μαθητείας, τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα Κολέγια και τα Πανεπιστήμια (στα δύο τελευταία επιτρέπονται δια ζώσης μόνο τα εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις του τελευταίου έτους προπτυχιακών προγραμμάτων φοιτητών).

Σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε ότι η προληπτική αναστολή της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων αποφασίστηκε λόγω της εκθετικά αυξανόμενης διασποράς του κορωνοϊού στην κοινωνία και η πιθανή μεταφορά του στο ενδοσχολικό περιβάλλον. Η κ. Κεραμέως δήλωσε πως το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο για τη μεταφορά της μαθησιακής διαδικασίας στην τηλεκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι έχει εξασφαλίσει:

- αναβάθμιση των δημοσίων δικτύων και πλατφορμών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου,
- συνεργασία Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και CISCO Webex δίχως χρέωση προς το Δημόσιο για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης,
- μηδενική χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet,
- δυνατότητα σύνδεσης και με σταθερό τηλέφωνο (αστική κλήση) στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Webex,
- ενίσχυση του εξοπλισμού σχολείων με περισσότερες από 80.000 φορητές συσκευές (53.000 από ΕΣΠΑ, πάνω από 10.000 από διαγωνισμούς ΠΕΠ και άνω των 20.000 από δωρεές), από 4.500 περίπου συσκευές που υπήρχαν τον Ιούλιο του 2019,
- συγκεκριμένες οδηγίες από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την κατάρτιση προγραμμάτων εξ αποστάσεως,
- επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ