Καθολικό lockdown στη χώρα: Επιστρέφει το 13033 - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 12:00

Καθολικό lockdown στη χώρα: Επιστρέφει το 13033 - Ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 12:00 Facebook Twitter
0

Σε νέα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα προχωράει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακοπεί η ξέφρενη πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς αποφασίστηκε η επιβολή δεύτερου εθνικού lockdown.

Μετά από εισηγήσεις της επιτροπής των επιστημόνων, στις 12.00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, θα προβεί σε ανακοινώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα και το τριπλό αρνητικό ρεκόρ έχουν σημάνει συναγερμό, καθώς χθες καταγράφηκαν 2.646 κρούσματα, 18 νέοι θάνατοι, ενώ 179 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων φέρνει ολικό lockdown, επιστροφή των sms για τις μετακινήσεις και κλειστά σχολεία καθώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να περιμένει αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, με το σύστημα υγείας στα όριά του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν είναι η επιβολή lockdown διάρκειας 30 ημερών σε όλη τη χώρα, απαγόρευση μετακινήσεων από και προς τους κόκκινους νομούς και κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα δημοτικά.

Το lockdown που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει άμεση ισχύ, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να περάσει το Σαββατοκύριακο, επιτρέποντας τις μετακινήσεις εκτός νομού, κάτι που συνεπάγεται και εξάπλωση του κορωνοϊού.

  

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι' αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το διάστημα αυτό να είναι μικρότερο ώστε η αγορά να «κερδίσει» όλο τον Δεκέμβριο, θυσιάζοντας ουσιαστικά όλο τον Νοέμβριο. 

Τις προηγούμενες ημέρες η Επιτροπή των Ειδικών είχε εισηγηθεί το μέτρο του lockdown στον πρωθυπουργό, καθώς έχει διαπιστωθεί πως αν ένας νομός είναι «κόκκινος», πολύ σύντομα «κοκκινίζουν» και όμοροι, λόγω της εύκολης μετακίνησης του πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Σωτήρης Τσιόδρα, από το Σάββατο ο χάρτης της χώρας θα γίνει γκρι, χρώμα που για την ώρα χρησιμοποιείται για τις περιοχές σε ολικό lockdown, όπως είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες.

Σε αυτή την περίπτωση τα μέτρα, που θα ισχύσουν σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι μετακινήσεις μόνο με SMS και απαγόρευση κυκλοφορίας 21.00 - 05.00.

Τα μέτρα, που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μεθαύριο Σάββατο από τις 6:00 το πρωί, θα περιλαμβάνουν επίσης κλείσιμο του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και pet shop), αλλά και κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής.

Ρολά θα κατεβάσουν σε όλη τη χώρα, και τα καταστήματα εστίασης με εξαίρεση τα delivery και τα take away, ενώ θα απαγορευτεί και η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

Οι μετακινήσεις με sms χωρίζονται σε έξι κατηγορίες και τα μηνύματα στέλνονται στο 13033 χωρίς χρέωση. Για τους εργαζόμενους που θα πρέπει να πηγαίνουν στην εργασία τους και να επιστρέφουν από αυτή, θα εκδοθούν σχετικά έγγραφα μέσω της Εργάνης σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους.

Η διαφορά σε σχέση με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά ξενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριο

Παράλληλα, θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, Έθνος, ΣΚΑΪ

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM