Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 264 νέα κρούσματα σε 24 ώρες - Τα περισσότερα στην Αττική (Χάρτης)

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: 264 νέα κρούσματα σε 24 ώρες - Τα περισσότερα στην Αττική (Χάρτης) Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 264 κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 8.381, εκ των οποίων το αφορά 55.1% άνδρες. Τα 1.832 (21.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3842 (45.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Σήμερα, 22/8/2020 δηλώθηκαν 264 επιπλέον κρούσματα. Από τα 233 εγχώρια κρούσματα, τα 21 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 10 με γνωστή συρροή.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτω

-29 κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου χώρας.

-2 εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
-91 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-51 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή και 8 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-2 στην Π.Ε. Αργολίδας
-4 στην Π.Ε. Αχαϊας
-5 στην Π.Ε. Δωδεκανήσου
-1 από Π.Ε. Έβρου
-1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας
-5 στην Π.Ε. Ημαθίας
-3 στην Π.Ε. Ηρακλείου
-1 στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-1 στην Π.Ε. Καβάλας
-10 στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστή συρροή
-4 στην Π.Ε. Καστοριάς
-1 στην Π.Ε. Κέρκυρας
-1 στην Π.Ε. Κιλκίς
-5 στην Π.Ε. Κοζάνης
-2 στην Π.Ε. Κορίνθου
-11 στην Π.Ε. Κυκλάδων
-3 στην Π.Ε. Λάρισας
-2 στην Π.Ε. Λέσβου
-7 στην Π.Ε. Μαγνησίας
-4 στην Π.Ε. Ξάνθης
-3 στην Π.Ε. Πέλλας
-1 στην Π.Ε. Πιερίας
-1 στην Π.Ε. Ρεθύμνου
-2 στην Π.Ε. Σερρών
-1 στην Π.Ε. Τρικάλων
-3 στην Π.Ε. Φλώρινας
-1 στην Π.Ε. Φωκίδας, το οποίο συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
-1 στην Π.Ε. Χαλκιδικής
-5 στην Π.Ε. Χανίων

Σήμερα 31 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (22.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 41.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 143 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, στο ίδιο διάστημα δύο ασθενείς με Covid-19 έχασαν την ζωή τους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα σε 240 θανάτους συνολικά στη χώρα. Εξ αυτών 84 (35.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 77 έτη και το 94.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Για έναν δύσκολο χειμώνα λόγω της έξαρσης της πανδημίας έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκος Σύψας. Πριν την ανακοίνωση των σημερινών αποτελεσμάτων, ο Σύψας επισήμανε ότι καταγράφηκε υπέρβαση της μονάδας στον δείκτη για τον κορωνοϊό R0, η οποία υπολογίζεται ότι σημειώθηκε περί τις 20 Ιουλίου.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας χαρακτήρισε απειλητικό τον χειμώνα που έρχεται και λόγω κλίματος, αλλά και λόγω του ανοίγματος των σχολείων - που δεν αποκλείεται να καθυστερήσει κατά μια εβδομάδα. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας που «σπρώχνει» προς τα πάνω τον δείκτη R0, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, είναι ο υπερπληθυσμός που παρατηρείται τον χειμώνα στα αστικά κέντρα, με τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και η εποχική γρίπη

«Τα κρούσματα αυτά δεν είναι βιώσιμα», προειδοποιούσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, αναφερόμενος στο γεγονός των 200-250 κρουσμάτων που διαπιστώνονται τις τελευταίες ημέρες σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα.

«Διατηρούμαστε σε αυτά τα επίπεδα που σημαίνει ότι κάποια μέτρα δουλεύουν, διαφορετικά θα είχαμε συνεχή αύξηση. Το κακό είναι ότι είμαστε αρκετά ψηλά. Αυτά τα κρούσματα δεν είναι βιώσιμα [...] δημιουργούν πολλά προβλήματα και στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τα επόμενα βήματα, όπως και στη δυνατότητα να διαχειριστούμε τις μικρές επιδημίες που προκύπτουν σαν αποτέλεσμα του γεγονότος ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα που κυκλοφορούν στην κοινότητα».

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν 10.000 - 15.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ