Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
0

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της Ελλάδας με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες για την σημερινή πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά από 86 χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, ημέρα λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, αλλά και ημέρα «πένθους και οδύνης για όλη την Ορθοδοξία, τον Χριστιανισμό και ολόκληρο τον Ελληνισμό», o αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα προστεί, στις 8 το βράδυ, της Ιεράς Ακολουθίας του Ακαθίστου Ύμνου στον Καθεδρικό Ι. Ναό Αθηνών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

Πένθιμες κωδωνοκρουσίες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου

Πένθιμα χτύπησαν σήμερα οι καμπάνες σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, από το Καστελόριζο μέχρι την Αστυπάλαια, για να εκφραστεί η θλίψη και η πικρία για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Με απόφαση των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν πένθιμα για δέκα λεπτά, ενώ παράλληλα τελέστηκε παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο «ως έκφραση της έντονης προσευχητικής αγωνίας υπέρ των ιερών και των οσίων του Γένους μας και ως δέηση για τη Μητέρα Εκκλησία και τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο για την προσβλητική και απαράδεκτη αυτή απόφαση».

 

Σε δηλώσεις του, ο μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος τόνισε ότι με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη θλίψη μας, αλλά ταυτόχρονα και τη διαμαρτυρία μας για το γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

«Με την πένθιμη κωδωνοκρουσία εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας, γιατί θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ένα σύμβολο, όχι μόνο της πίστης και του γένους μας, αλλά ένα παγκόσμιο σύμβολο όλου του χριστιανικού κόσμου, εργαλειοποιείται από τον πρόεδρο της γείτονος χώρας και υφιστάμεθα όλη αυτή την ταπείνωση. Γι' αυτό λοιπόν διαμαρτυρόμεθα, εκφράζουμε την πικρία μας, καλούμε τον λαό μας να συμμετάσχει σε αυτή την διαμαρτυρία όσον αφορά το φρόνημά του, και να υψώσει και το φρόνημά του σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που περνάει η πατρίδα μας και το γένος μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Ρόδου.

Μεσίστιες σημαίες στη Θεσσαλονίκη

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες στους ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων και στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter

Οι καμπάνες των Ιερών Ναών χτυπούν επίσης πένθιμα αντιδρώντας έτσι στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Να σημειωθεί πως το απόγευμα, στις 19.00, θα ψαλεί ο Ακάθιστος ύμνος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ενώ ο Μητροπολίτης Άνθιμος κάλεσε σε πανστρατιά προσευχής.

Ιερά παράκληση στην Πάτρα

Πένθιμα κτυπούν από το πρωί και οι καμπάνες των εκκλησιών της Μητρόπολης Πατρών, ενώ μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες σε όλους τους ναούς, τις υπηρεσίες της Μητρόπολης και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της τοπικής εκκλησίας.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση που αποφάσισε η Μητρόπολη των Πατρών, με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 

Ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος, τέλεσε στο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια, με τη συμμετοχή όλων των κληρικών της Μητρόπολης.

Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter
Πένθιμα χτυπούν οι καμπάνες σε όλη την Ελλάδα - Μεσίστιες σημαίες σε ναούς και μοναστήρια Facebook Twitter

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλη την Κρήτη

Πένθιμα χτύπησαν το μεσημέρι οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κρήτης, ως ένδειξη της οδύνης και του εσωτερικού πόνου για την αποδοκιμαστέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Κρήτης, απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η απόφαση είχε ληφθεί από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης, ενώ σε ιερές μονές και ησυχαστήρια τελέσθηκε ο παρακλητικός κανόνας ως έκφραση «της έντονης προσευχητικής αγωνίας και της παρακλητικής αναφοράς όλων μας, υπέρ των ιερών και των οσίων του γένους μας, σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο επίσκοπος Κνωσού, Πρόδρομος, η απόφαση να ηχήσουν για 10 λεπτά πένθιμα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού είναι συμβολική και αποτελεί κάλεσμα προς τον κλήρο και τον λαό για πνευματικό συναγερμό.

«Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί το ποίμνιο της, κλήρο και λαό, σε έναν πνευματικό συναγερμό, ώστε να αφιερώσουμε λίγα λεπτά περισυλλογής και καρδιακής προσευχής για την Αγιά Σοφιά, το Μέγα Μοναστήρι, την μεγάλη Εκκλησία», ανέφερε ο επίσκοπος Κνωσού.

 

Συγκίνηση στην Τήνο: Έψαλαν τον Ακάθιστο Ύμνο για την Αγία Σοφία

 

Έπειτα από παρότρυνση του Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, Δωρόθεου του Β', πλήθος κόσμου στην Τήνο έψαλε τον Ακάθιστο Ύμνο χθες το βράδυ με αφορμή την πρώτη μουσουλμανική προσευχή που θα λάβει χώρα σήμερα στην Αγία Σοφία. Ο κόσμος είχε μαζευτεί για την έλευση στο νησί της εικόνας της Οσίας Πελαγίας.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης είπε απευθυνόμενος προς τον κόσμο πως καμία εκκλησία δε μπορεί να γίνει τζαμί, ενώ υπογράμμισε τη σιωπή των Ευρωπαίων μπροστά στη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

 

Πένθος και στις εκκλησίες του Βόλου

 

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών και των μοναστηριών υπό την δικαιοδοσία της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού μετά από απόφαση του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.

Στον Βόλο στον καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου ο πένθιμος ήχος των καμπάνων από το καμπαναριό του μητροπολιτικού ναού ακούστηκε για πρώτη φορά στις 12 ακριβώς, διήρκησε τριάντα λεπτά και την ίδια ώρα εψάλλει ο Ακάθιστος Ύμνος, ενώ και οι σημαίες από το πρωί στο προαύλιο της πλατείας Μητροπόλεως κυματίζουν μεσίστιες.

 

 

Πένθιμα ήχησαν οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Κύπρου 

Πένθιμη κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Κύπρου πραγματοποιήθηκε στις 12:00 και για 5 λεπτά, ενόψει «της αυθαίρετης, απαράδεκτης και εγκληματικής μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», όπως σημείωσε σε σχετική ανακοίνωση η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου.

Για «απαράδεκτη συμπεριφορά που δεν έχει λάβει υπόψη καμιά από τις εκκλήσεις των αρχηγών κρατών, θρησκευτικών ηγετών και διεθνών οργανισμών», έκανε λόγο ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β'. «Μας στενοχωρεί αφάνταστα αυτή η απόφαση του Τούρκου Προέδρου για μετατροπή του ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί», τόνισε.

«Το γεγονός αυτό δεν θλίβει μόνο εμάς ως Ορθοδόξους Χριστιανούς, αλλά τόσο όλους τους χριστιανούς, όσο και όλους τους ανθρώπους που σέβονται το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και την πολιτισμική δημιουργία» συνέχισε ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Και καταλήγει: «Εμείς ως Εκκλησία Κύπρου, σεβόμαστε τους πιστούς του Ισλάμ ως συνανθρώπους μας και εικόνες Θεού. Δείχνουμε δε έμπρακτα τον σεβασμό μας προς τα ιερά και όσιά τους, πράγμα που ζητούμε και για εμάς. Το ζήτημα αυτό, δεν αφορά βεβαίως μόνο την Αγία Σοφία, αλλά και όλους τους ιερούς ναούς μας, τα προσκυνήματα και κοιμητήρια των Ορθοδόξων στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα μέρος της νήσου μας, που από το 1974, βεβηλώνονται μετατρέπονται σε τζαμιά ή το χειρότερο, σε αποθήκες και στάβλους».

 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM