Διευκρινίσεις για τη χρήση μάσκας από αύριο που η Ελλάδα περνά στην επόμενη φάση, έδωσε ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

 

Ο ειδικός τόνισε πως τα βασικά μέτρα που θα πρέπει να τηρούνται είναι φυσικά η απόσταση ασφαλείας, η υγιεινή των χεριών και η χρήση μασκών για την κάλυψη του στόματος και της μύτης.

 

Ο κ. Χατζηγεωργίου χαρακτήρισε την μάσκα συμπληρωματικό μέτρο πρόληψης, για την προστασία των συνανθρώπων γύρω μας από εκκρίσεις που συνοδεύουν την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα πρέπει να λειτουργούν υιοθετώντας την προληπτική συμπεριφορά ενός πιθανού φορέα ή ασθενή. 

 

Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιλέγονται οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού, καθώς αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους «για συγκεκριμένο σκοπό». 

 

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα, κατά προτίμηση από βαμβακερό ύφασμα σε ποσοστό 100% με πυκνή ύφανση. Όπως είπε, οι μάσκες αυτές θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, και αφού στεγνώσουν να σιδερώνονται πριν ξαναφορεθούν.

 

Πλύσιμο χεριών πριν την φορέσουμε

 

Πάντα θα πρέπει να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας καθώς και πριν και μετά την αφαίρεσή της. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιάνουμε την εξωτερική επιφάνεια των μασκών, και θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένη. 

 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τονίζει πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης ασφαλείας 1,5-2 μέτρων. 

 

«Η εφαρμογή των μέτρων είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης, αλληλεγγύης και θέμα ανθρωπιάς», τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου, υπογραμμίζοντας πως δεν έφτασε ακόμα η ώρα για επιστροφή στη ζωή όπως ήταν πριν, και η επαναφορά στη «σχετική κανονικότητα» γίνεται με αργά βήματα.

 

«Είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός υπό ορισμένες προϋποθέσεις», τόνισε. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr