Απεργία την Πρωτομαγιά

Ακόμη και εντός Μαΐου το άνοιγμα των πλαζ - Τι θα ισχύσει για τα γυμναστήρια και καφέ

Ακόμη και εντός Μαΐου το άνοιγμα των πλαζ - Τι θα ισχύσει για τα γυμναστήρια και καφέ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
0

Στα επτά βήματα επανεκκίνησης της οικονομίας αλλά και στις πιθανές ημερομηνίες ανοίγματος πλαζ, γυμναστηρίων και καφέ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. 

«Το πρώτο βήμα περιλαμβάνει το 10% της οικονομίας» εξήγησε ο κ. Παπαθανάσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Θέμα 104,6, μιλώντας για την 4η Μαΐου όπου ξεκινάει το άνοιγμα των επιχειρήσεων και των καταστημάτων. «Το πρώτο βήμα είναι και το πιο δύσκολο βήμα» συμπλήρωσε καθώς οι λοιμωξιολόγοι θα αξιολογήσουν το πρόγραμμα. Σχετικά με τη χρήση των μασκών, ο κ. Παπαθανάσης, είπε πως θα ανακοινωθεί και από την Πολιτική Προστασία και από ειδικούς ένας εύκολος τρόπος για να κατασκευαστούν πάνινες μάσκες στο σπίτι που θα είναι επαναχρησιμοποιημένες. «Θα είναι ένα κάλυμμα μύτης και στόματος και έτσι δεν θα μπαίνουμε στο έξοδο να αγοράζουμε μάσκες μίας χρήσης» υπογράμμισε. 

Σχέδιο επαναφοράς ανοιχτό σε διορθωτικές κινήσεις 

Ταυτόχρονα, «η εμπειρία που κερδίσαμε στην πρώτη φάση» (του αυτοπεριορισμού) συνέβαλε καθοριστικά στην εκπόνηση του σχεδίου ολικής επαναφοράς της χώρας τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, εξηγώντας παράλληλα πως «θα έχουμε το χρόνο να δούμε και να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις». Στο πλαίσιο αυτό, «επιλέξαμε κάποιες ανάγκες που βρίσκονται περίπου στο 10% των επιχειρήσεων που είχαν κλείσει» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, δίνοντας σαφή παραδείγματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας, ενώ τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει το υπόλοιπο 25% της εμπορικής δραστηριότητας.

Σούπερ μάρκετ, αλυσίδες και πλαζ

«Ο ένας πελάτης ανά 15 τμ ισχύει στα σούπερ μάρκετ, στα 30 τμ θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα 5 εργαζόμενοι και πελάτες» περιέγραψε ο Υφυπουργός. Αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου, «το 7-10 δεν είναι υποχρεωτικό είναι δυνητικό» ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης και επισήμανε ότι ο στόχος είναι «να μειώσουμε τον κόσμο που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στα μέσα μαζικής μεταφοράς». Απαντώντας σχετικά με τα καταστήματα που επανεκκινούν τη Δευτέρα 4 Μαΐου, ανοίγουν και οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, «για τις δραστηριότητες που έχουμε δώσει το δικαίωμα να ανοίξουν» γνωστοποίησε ο κ. Παπαθανάσης, αφού υποστήριξε ότι η επανεκκίνηση αφορά σε όλα τα πολυκαταστήματα εκτός από τα mall.

Επιπλέον, «τα γυμναστήρια θα ανοίξουν εντός του Ιουνίου με κανόνες», ενώ «οι οργανωμένες πλαζ μπορεί να ανοίξουν και εντός Μαΐου». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, από την 1η Ιουνίου «μόνο σε εξωτερικό χώρο θα λειτουργήσουν εστιατόρια και καφετέριες», όπως και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με τον κ. Παπαθανάση να εφιστά την προσοχή ως προς τους κανόνες λειτουργίας εστιατορίων και καφετεριών εντός των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.

Σημειώνεται ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι από την 4 Μαΐου «καταργούνται οι περιορισμοί στην ατομική άθληση σε ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά θα μείνουν κλειστές οι οργανωμένες παραλίες».

Υποστήριξη επιχειρήσεων 

Ο κ. Παπαθανάσης και για την κρατική υποστήριξη στις επιχειρήσεις στο εξής. Το γεγονός ότι μια επιχείρηση που είχε αναστείλει τη λειτουργία της επανεκκινεί, σημαίνει ότι περνά στις πληττόμενες και στην κατεύθυνση αυτή «ό,τι ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, ισχύει και για την επιχείρηση που επανεκκινεί» από τη Δευτέρα και στο εξής.

Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για 500 έλεγχους την ημέρα και αυστηρά πρόστιμα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Είμαστε παντού. Να μην προσπαθήσουν να επιβάλλουν τιμές κέρδους από αυτό που ίσχυε προ κρίσης, δηλαδή από τον Ιανουάριο», κατέληξε.

Με πληροφορίες από εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»

Ελλάδα
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Ελλάδα / Καθηγητής του «Αττικόν» για την υπόθεση Καλλιάνου: Εισαγωγή στη ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση

Οι ιατροί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα της υγείας του ασθενούς, δηλώνει ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής από το Αττικόν
NEWSROOM