Κοροναϊός: Αρνητικά 153 δείγματα ατόμων που είχαν επαφή με τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Κοροναϊός: Αρνητικά 153 δείγματα ατόμων που είχαν επαφή με τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Καλά νέα από την έως τώρα ιχνηλάτηση των επαφών (EUROKINISSI)
0

Θετικά είναι τα νέα από την ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν τα 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα. 

Όπως έγινε πριν από λίγο γνωστό, τα δείγματα από τα πρώτα 153 άτομα που εξετάστηκαν είναι όλα αρνητικά. Τις προηγούμενες ημέρες, όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν έρθει σε κοντινή επαφή με κάποια από τις τρεις γυναίκες ή το παιδί. Και οι τέσσερις τους νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ και στο «Αττικόν» και προς το παρόν παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα. 

Για να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων από κάθε δείγμα, χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες.

Χθες, επέστρεψαν οι μαθητές του Κολεγίου Ψυχικού από εκδρομή στο Λονδίνο. Από τους 100 μαθητές, μόνο η κόρη της 40χρονης τραπεζικού που νοσηλεύεται στο «Αττικόν» και ένα ακόμα παιδί παρέμειναν, για προληπτικούς λόγους, στο Λονδίνο. Οι 98 μαθητές μεταφέρθηκαν αρχικά στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και, σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε εξ αυτών παρουσίαζαν ήπια συμπτώματα ίωσης (βήχα και πυρετό).

Για αυτά τα παιδιά κλήθηκαν στο αεροδρόμιο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, καθώς εκκρεμούσε η απόφαση για το αν θα μεταφέρονταν σε κάποιο νοσοκομείο ή στα σπίτια τους. Τελικά, αποφασίστηκε να μεταβούν στα σπίτια τους, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, και να παραμείνουν απομονωμένα στα δωμάτιά τους χωρίς να έρχονται σε στενή επαφή με άλλους ανθρώπους και, σήμερα, με ευθύνη των γονιών τους, να μεταβούν σε κάποιο από τα νοσοκομεία αναφοράς,(Αττικό ή Σωτηρία), προκειμένου να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

ΕΟΔΥ: Οι οδηγίες για απομόνωση στο σπίτι

 

Άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού (συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και ιατρικό προσωπικό), οφείλουν να παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα), για 14 ημέρες από την ημέρα της τελευταίας επαφής.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

-Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό

-Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (νέος άνθρωπος χωρίς άλλα προβλήματα υγείας)

-Καμία επίσκεψη

-Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και, εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2μέτρων από το άτομο

-Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι

-Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων

-Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι)

-Κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.

-Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης

-Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης

-Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.

-Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10

-Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο

Στην περίπτωση κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης όπως πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054)

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ