Ευρωβαρόμετρο: Επιθετικοί και εξαρτημένοι από το κινητό οι Έλληνες οδηγοί

Ευρωβαρόμετρο: Επιθετικοί και εξαρτημένοι από το κινητό οι Έλληνες οδηγοί Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
0

Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου για τον τρόπο που οδηγούν οι Ευρωπαίοι πολίτες, ανάμεσά τους και οι Έλληνες που εμφανίζονται επιθετικοί και εξαρτημένοι από το κινητό.

Όπως επισημαίνει η έκδοση 2019 του Ευρωβαρόμετρου υπεύθυνης οδήγησης, την οποία επιμελήθηκε το ίδρυμα VINCI Autoroutes, οι Ευρωπαίοι οδηγοί, αν και γνωρίζουν τους κινδύνους που σχετίζονται με την απροσεξία στο τιμόνι, είναι επιρρεπείς στα λάθη.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα:

- Το 97% των Ευρωπαίων οδηγών θεωρούν επικίνδυνο να στέλνουν ή/και να διαβάζουν SMS στο κινητό ή email ενώ οδηγούν, αλλά 1 στους 4 οδηγούς το κάνει παρόλα αυτά. Στην Ελλάδα, αντίστοιχα το 98% θεωρεί ότι συμπεριφέρεται επικίνδυνα, ωστόσο το 31% επιδεικνύει αυτή τη συμπεριφορά.

- Σχεδόν 1 στους 2 οδηγούς μιλάει στο τηλέφωνο μέσω συστήματος Bluetooth ενώ οδηγεί, παρόλο που αυτό επηρεάζει την προσοχή ακριβώς όσο και τα υπόλοιπα μέσα τηλεφωνικής επικοινωνίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει στο 60%.

-Το 43% ρυθμίζει το GPS του ενώ οδηγεί. Στην Ελλάδα, το 44% των οδηγών.

- Πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχεται ότι υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα λόγω της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Το ίδιο συμβαίνει και με περίπου 2 στους 10 Έλληνες οδηγούς (17%).

- Το 43% των Ευρωπαίων οδηγών πιστεύει ότι οδηγεί καλά, ακόμη και όταν είναι κουρασμένοι (και το 38% των Ελλήνων οδηγών).

-Το 85% κοιμάται πιο αργά ή ξυπνάει πιο νωρίς πριν από κάποια μεγάλη διαδρομή/ 90% των Ελλήνων οδηγών.

- Πάνω από 1 στους 10 Ευρωπαίους οδηγούς παραδέχεται ότι υπέστη ή παραλίγο να υποστεί ατύχημα λόγω νυσταγμού ή ύπνου κατά την οδήγηση/και έως το 13% των Ελλήνων οδηγών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, οι επιθετικές συμπεριφορές αυξάνονται συνεχώς, καθώς:

- Το 53% των Ευρωπαίων οδηγών παραδέχονται ότι κορνάρουν άσκοπα σε οδηγούς που τους εκνευρίζουν/ 63% των Ελλήνων οδηγών.

- Περίπου 1 στους 5 οδηγούς δεν διστάζει να κατέβει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με άλλον οδηγό/ 22% των Ελλήνων οδηγών.

- Μόνο το 3% θεωρεί τον εαυτό του επιθετικό στο τιμόνι/4% στην Ελλάδα.

- Το 84% των Ευρωπαίων οδηγών (και το 87% των Ελλήνων οδηγών) φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλου οδηγού.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ