Ασυνείδητοι πυροβόλησαν ζαρκάδι στη Μεγάλη Πρέσπα

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν ζαρκάδι στη Μεγάλη Πρέσπα Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρκτούρος
0

Ασυνείδητοι πυροβόλησαν εν ψυχρώ ένα ζαρκάδι στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας.

Τα ζαρκάδια (Capreolus capreolus) είναι προστατευόμενο είδος βάσει της εθνικής αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και το κυνήγι τους δεν επιτρέπεται στη χώρα μας. Το περιστατικό συνέβη στα μέσα Αυγούστου αλλά έγινε μόλις σήμερα γνωστό, με ανακοίνωση του Αρκτούρου. Το ζαρκάδι είχε βρεθεί τραυματισμένο από ντόπιο ψαρά και αμέσως ενημερώθηκε ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Όπως διαπιστώθηκε το ζώο παρουσίαζε αδυναμία στήριξης στα πίσω πόδια του και τοποθετήθηκε στη βάρκα του ψαρά, ώστε να μεταφερθεί σε καταλληλότερο σημείο και να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το πρωί της επόμενης ημέρα, το τραυματισμένο ζώο παραδόθηκε στην διεύθυνση Δασών Φλώρινας και με την συνδρομή του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών μεταφέρθηκε στο κτηνιατρείο του Αρκτούρου για εκτίμηση της κατάστασης του και ειδικές εξετάσεις. Από την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε παράλυση των οπισθίων άκρων, ενώ από τον ακτινολογικό έλεγχο εντοπίστηκαν δύο βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της λεκάνης και της μηριαίας χώρας, καθώς και κάταγμα σπονδυλικής στήλης που πιθανότατα προκλήθηκε από πτώση του ζώου.

Ευθανασία
Η κατάσταση του ζαρκαδιού εκτιμήθηκε από μία ομάδα κτηνιάτρων με τη συνεργασία της καθηγήτριας της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νατάσας Κομνηνού και κρίθηκε σκόπιμη η ευθανασία του, καθώς η πλήρης αποκατάσταση και επανένταξή του δεν ήταν εφικτή.


Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και άλλες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας αποτελούν πολύτιμο ενδιαίτημα μεγάλων θηλαστικών όπως είναι τα ζαρκάδια και οι αρκούδες, που συχνά πέφτουν θύματα λαθροθηρίας.


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο Αρκτούρος και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων περιστατικών εντός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και καταγγέλλουν «τη λαθροθηρία ενός προστατευόμενου είδους και γενικότερα την παράνομη θήρα».

Με πληροφορίες «Αρκτούρο»

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM