Βέβαιος ότι ο σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ στην Αττική την Παρασκευή, ήταν ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενώ είπε πως αναμένεται μόνο ένας μεγάλος μετασεισμός.

 

«Μέχρι τώρα υπάρχουν δεκάδες μετασεισμοί που δεν γίνονται αντιληπτοί», είπε ο κ. Λέκκας ο οποίος πρόσθεσε πως ο μετασεισμός που θα είναι πιο μεγάλος, εκτιμάται πως θα γίνει μέσα σε μια εβδομάδα.

 

Ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική και για έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που όμως θεωρείται φυσιολογικός.

 

 

 

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα».

 

Σημείωσε επίσης πως ο μετασεισμός δεν θα είναι αντιληπτός σε πολλούς και πως θα τον αισθανθούν όσοι βρίσκονται σε ψηλά κτήρια.

 

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Αθήνας την Παρασκευή, ο κ. Λέκκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι «ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρομε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό».

 

Μιλώντας, τέλος, για την Αθήνα και την κατάσταση των κτηρίων της, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρατήρησε ότι η Αθήνα άντεξε και ότι «το 80% του οικιστικού ιστού αντέχει σε μεγάλα μεγέθη σεισμών».

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr