Λέκκας: Περιμένουμε μόνο έναν μετασεισμό άνω των 4 Ρίχτερ, αλλά είναι φυσιολογικό

Λέκκας: Περιμένουμε μόνο έναν μετασεισμό άνω των 4 Ρίχτερ, αλλά είναι φυσιολογικό Facebook Twitter
0

Βέβαιος ότι ο σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ στην Αττική την Παρασκευή, ήταν ο κύριος σεισμός εμφανίστηκε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ενώ είπε πως αναμένεται μόνο ένας μεγάλος μετασεισμός.

«Μέχρι τώρα υπάρχουν δεκάδες μετασεισμοί που δεν γίνονται αντιληπτοί», είπε ο κ. Λέκκας ο οποίος πρόσθεσε πως ο μετασεισμός που θα είναι πιο μεγάλος, εκτιμάται πως θα γίνει μέσα σε μια εβδομάδα.

Ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική και για έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που όμως θεωρείται φυσιολογικός.

 

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα».

Σημείωσε επίσης πως ο μετασεισμός δεν θα είναι αντιληπτός σε πολλούς και πως θα τον αισθανθούν όσοι βρίσκονται σε ψηλά κτήρια.

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Αθήνας την Παρασκευή, ο κ. Λέκκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι «ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρομε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό».

Μιλώντας, τέλος, για την Αθήνα και την κατάσταση των κτηρίων της, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρατήρησε ότι η Αθήνα άντεξε και ότι «το 80% του οικιστικού ιστού αντέχει σε μεγάλα μεγέθη σεισμών».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ