BBC: Πώς η κρίση στην Ελλάδα έσπασε το ταμπού για θέματα ψυχικής υγείας

BBC: Πώς η κρίση στην Ελλάδα έσπασε το ταμπού για θέματα ψυχικής υγείας Facebook Twitter
1

Εκτενές ρεπορτάζ για τις συνέπειες που είχε η οικονομική κρίση στα θέματα αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, παρουσιάζει το BBC. 

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η ψυχική υγεία ήταν ένα θέμα ταμπού  στη χώρα μας, όμως η δεκαετή οικονομική κρίση έδωσε στο ζήτημα μεγαλύτερη προβολή. Το ποσοστό του πληθυσμού που υποφέρει από κατάθλιψη για τουλάχιστον έναν μήνα ήταν 3,3% το 2008. Το 2013 ήταν σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη, φτάνοντας το 12,3%. Οι αυτοκτονίες είχαν σημειώσει αύξηση κατά 40%. 

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια η κοινωνία δεν έδινε προσοχή στο ζήτημα», λέει στο BBC ο Κυριάκος Κατσαδώρος, από την οργάνωση Κλίμακα, η οποία μάλιστα έχει και την μοναδική κλινική αποτροπής αυτοκτονιών στη χώρα μας. «Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που ως τότε είχαν αγνοηθεί. 

Ακόμα και συντηρητικές απόψεις της κοινής γνώμης πλέον έχουν αλλάξει. Το 2009 το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσε με την άποψη πως η κατάθλιψη είναι ένα σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Το 2014 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%. «Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

«Μέσα από τις δικές τους εμπειρίες οι Έλληνες έφτασαν στο να συμπονούν περισσότερο όσους επηρεάζονται, λέει στο BBC μια νοσοκόμα στο Αιγινήτειο. «Όταν ξέσπασε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πια να απευθύνονται σε ιδιώτες ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Έτσι έρχονταν εδώ, μπορούσαν τότε να δουν και μόνοι τους πως η ψυχική ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τον οποιοδήποτε». 

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να αλλάξει η στάση της ελληνικής ορθόδοξης εκκλησίας», λέει ο κ. Κατσαδώρος. Η εκκλησία θεωρεί την αυτοκτονία πολύ σοβαρή αμαρτία. «Οι ιερείς δεν κηδεύουν ανθρώπους που έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους», λέει. «Για αυτό το λόγο οι γιατροί συχνά καταγράφουν συχνά διαφορετικό λόγο θανάτου, ώστε να προστατεύουν την οικογένεια του νεκρού από τη ντροπή»

Το αποτέλεσμα, σχολιάζει το BBC, είναι τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να συμπληρώνονται κατά κάποιον τρόπο από υψηλά ποσοστό θανάτων που οφείλονται σε «κατά λάθος» δηλητηριάσεις ή πτώσεις.  «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος.

«Οι θρησκευτικές κηδείες επιτρέπονται αν υπάρξει επιβεβαίωση από γιατρό πως ο νεκρός υπέφερε από ψυχική ασθένεια», λέει ο κ. Κατσαδώρος. «Σήμερα, όταν έχουμε έναν ασθενή με αυτοκτονικές σκέψεις οι ειδικοί μας μπορούν να μιλήσουν με την οικογένεια του, να δούμε πως νιώθουν εκείνοι. Αυτό πριν ήταν αδύνατο» Η επόμενη πρόκληση είναι να κάνουμε  το κράτος να εφαρμόσει μια προληπτική πολιτική στο θέμα», σχολιάζει. «Πιστεύουμε πως το 90% των αυτοκτονιών μπορεί να αποτραπεί αν οι φίλοι, η οικογένεια και οι ειδικοί αναγνωρίσουν τον άνθρωπο που κινδυνεύει», σχολιάζει. 

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια