ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ελλάδα - Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία

ΕΛΣΤΑΤ: Πολύ περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην Ελλάδα - Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία Facebook Twitter
5

Όλο και μειώνεται ο πληθυσμός της χώρας, με τους θανάτους να υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών.

Πηγή των στοιχείων αυτών είναι τα ληξιαρχεία των δήμων, στα οποία δηλώνονται και καταγράφονται οι γεννήσεις, οι θάνατοι, οι γάμοι και τα σύμφωνα συμβίωσης που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Ειδικότερα πέρσι, οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553 (45.686 αγόρια και 42.867 κορίτσια), καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016, που ήταν 92.898 (47.882 αγόρια και 45.016 κορίτσια).

Στις γεννήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται οι γεννήσεις νεκρών βρεφών, οι οποίες ανήλθαν σε 363, αυξημένες κατά 7,1 % σε σχέση με το 2016, που ήταν 339.

Στον αντίποδα, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501 (63.168 άνδρες και 61.333 γυναίκες), έναντι 118.792 (60.526 άντρες και 58.266 γυναίκες) το 2016.

Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 306, μειώνοντας τον δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) σε 3,5 έναντι 4,2 το 2016.

Οι γάμοι ανήλθαν σε 50.138 (24.975 θρησκευτικοί και 25.163 πολιτικοί), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2016, κατά το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί 49.632 (23.778 θρησκευτικοί και 25.854 πολιτικοί). Τα σύμφωνα συμβίωσης ανήλθαν σε 4.921, αυξημένα κατά 29,5% έναντι του 2016, που ήταν 3.799. Σε αυτά περιλαμβάνονται φέτος 94 μεταξύ ανδρών και 40 μεταξύ γυναικών.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αν εξαιρέσουμε ότι:α)Παντρευόμαστε αργά γιατί-πρέπει να σπουδάσουμε-πρέπει να αποκατασταθούμε πρώτα επαγγελματικα-πρέπει να "ζήσουμε λίγο την ζωή μας" πριν κάνουμε οικογενειαβ)Τα παιδιά τα ίδια απαιτούν πια τεράστια ποσά για να τα αναθρέψεις, σύμφωνα τουλάχιστον με ότι θεωρειται σήμερα το μινιμουμ, σε διατροφή, ρουχισμό, εκπαίδευση κλπγ) Η ανατροφή των παιδιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, απαιτεί κόπο και χρόνο και μας κόβει όλες τις εξόδους και το χαβαλέ που είχαμε όσο κάναμε το το τρίτο του α)δ) Η ανατροφή των παιδιών, είναι φουλ τάϊμ τζομπ και δύσκολα συνδυάζεται με καριέρα (ειδικά στην περίπτωση ΠΟΛΛΩΝ τέκνων), αν δεν υπάρχει ουσιαστική βοήθειαε) Εχουν βρεί το κόλπο οι γυναικόλόγοι και ένα τεράστιο ποσοστό γεννήσεων λαμβάνει χώρα πια με καισαρική (στο 90% αχρειάστες), οπότε οι γυναίκες με το ζόρι καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν για 2 και 3 φοράστ) Οι πολλές γέννες χαλάνε το σώμα και στο κάτω κάτω της γραφής "δεν είμαστε κουνέλια" (ναι, υφίσταται και αυτό σαν επιχείρημα)ζ) Η υπογονιμότητα καλπάζειη) Εκεί που σε άλλες χώρες τα παιδιά σημαίνουν βοήθεια από το κράτος (έως και δωρεάν νταντά στην Γαλλία), στην Ελλάδα σημαίνουν μόνο... τεκμήριο στην φορολογική και "κόψε τον πωπό σου να βρείς τρόπο να είναι αυτά στις 7 στο σχολείο και εσυ την ίδια ώρα στην δουλειά 10 χιλιόμετρα μακριά. Εφόσον βεβαια έχεις δουλειά.Αν λοιπόν εξαιρέσεις τα παραπάνω (και ίσως μερικά ακομη που μπορεί να μου διέφυγαν), ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτό το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα...-
Μια που αναφέρθηκες στη Γαλλία, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες είχε ποσοστό γονιμότητας άνω των 2 παιδιών ανά γυναίκα και τώρα ανησυχεί γιατί έπεσε ελαφρά κάτω του 2, μια έρευνα της πάλαι ποτέ Ελευθεροτυπίας λίγο πριν την κρίση είχε καταλήξει ότι το γαλλικό δημόσιο ξόδευε εικοσαπλάσια ποσά για κάθε παιδί σε σχέση με την Ελλάδα.Βάλε τώρα μετά από 10 χρόνια κρίσης και 4 μνημόνια που έχει πάει αυτό το ποσοστό...Όσο για τον ηρωισμό γενικά, και τον ηρωισμό της ελληνικής οικογένειας ειδικότερα, χαίρεσαι όταν τον παρατηρείς, αλλά δεν μπορείς ποτέ να βασίζεσαι σε αυτόν. Κάποτε και οι ήρωες κουράζονται ή απλά καταρρέουν.
Η μείωση κατά 5% στις γεννήσεις και οι αιτίες της κανονικά έπρεπε να είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και στη Βουλή. Αλλά πότε κάναμε σχεδιασμό με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για να αρχίσουμε τώρα;
Από τις μαύρες προοπτικές που αφήνει να διαφανούν αυτό το άρθρο, θα συγκρατήσω μια νότα αισιοδοξίας: οι πολιτικοί γάμοι είναι πλέον σταθερά περισσότεροι και αυξάνονται εντυπωσιακά τα σύμφωνα συμβίωσης
(α) Φέρνουμε ξένους να κατοικήσουν εδώ. Μετανάστες, πρόσφυγες, επενδυτές ή εργάτες κτλ.(β) Το αφήνουμε ως έχει κι αν χαθούμε χαθήκαμε. Τι να κάνουμε τώρα; Ωχού...(γ) Κάνουμε περισσότερα παιδιά. Δυστυχώς τα παιδιά -μέχρι τούδε- κυοφορούνται μόνο από γυναίκες.Η ενηλικότητα είναι γεμάτη από επώδυνες επιλογές. Το να λες επιστρέφω στην εποχή που δεν έκανα επιλογές (σ.σ. παιδικότητα) είναι ανωριμότητα όχι λύση.