Πορτραίτο του Σοπέν, που αγοράστηκε σε παζάρι, είναι έργο του 19ου αιώνα

Πορτραίτο του Σοπέν, που αγοράστηκε σε παζάρι, είναι έργο του 19ου αιώνα Facebook Twitter
Μνημείο για τον Σοπέν, στη Βαρσοβία (Πηγή φωτό ΑP)
0

Ένα πορτραίτο του Φρεντερίκ Σοπέν αγοράστηκε σε παζάρι στην Πολωνία και έμεινε κρεμασμένο σε σπίτι για σχεδόν τρεις δεκαετίες, μέχρι να διαπιστώσει ένας ειδικός ότι πρόκειται για έργο του 19ου αιώνα. 

Πλέον ο μικρός πίνακας- που έχει αποκατασταθεί και έχει τοποθετηθεί σε επίχρυση κορνίζα- βρίσκεται σε θησαυροφυλάκιο τράπεζας κάπου στην ανατολική Πολωνία, ενώ οι ιδιοκτήτες του διαπραγματεύονται τα επόμενα βήματα, μεταξύ άλλων να εκτεθεί. 

Ο Ντάριουζ Μαρκόφσκι, καθηγητής στο Nicolaus Copernicus University του Τόρουν είναι ο ειδικός τέχνης που εξέτασε και αποκατέστησε το πορτραίτο πέρυσι. 

Το πορτραίτο το εντόπισε ένας γνώστης της τέχνης σε παζάρι στις αρχές του ‘90. Έπειτα από χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρισκόταν, η οικογένειά του θέλησε να γίνει μια επαγγελματική εκτίμηση και αυτό τους οδήγησε στον Μαρκόφσκι. 

Το έργο- με διαστάσεις 29,5Χ23,3 εκατοστά- έχει σημαντική ιστορική και συναισθηματική αξία δήλωσε ο Μαρκόφσκι, αλλά δεν θέλησε να εκτιμήσει τι τιμή θα έπιανε αν πωλούνταν. 

Με προηγμένες μεθόδους, ο Μαρκόφσκι χρονολόγησε τη δημιουργία του περίπου στα μέσα του 19ου αιώνα, με βάση τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν και τις φθορές του πίνακα, μεταξύ άλλων. 

Όμως, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί η ακριβής χρονιά και θα είναι δύσκολο να ταυτοποιηθεί ποιος το ζωγράφισε, καθώς μόνο το μικρό όνομα του καλλιτέχνη, Άλφρεντ, έχει διατηρηθεί. 

«Είναι προφανώς ο Σοπέν, αλλά δεν μπορώ να πω αν πόζαρε για αυτό το πορτραίτο ή αν το ζωγράφισαν από κάποιο άλλο», δήλωσε ο Μαρκόφσκι, διευθυντής του τμήματος Συντήρησης και Αποκατάστασης Σύγχρονης Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Τόρουν. 

«Δεν ξέρουμε τίποτα για την ιστορία του ή για ποιον το ζωγράφισαν», συμπλήρωσε. «Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και είμαι χαρούμενος που ένα τέτοιο έργο τέχνης μπορεί να σωθεί», είπε ακόμη. 

Ο Σοπέν γεννήθηκε το 1810 στο Ζελαζόβα Ζόβα, ένα χωριό κοντά στη Βαρσοβία. Η μητέρα του ήταν Πολωνή και ο πατέρας του Γάλλος. Έφυγε από την Πολωνία στα 19 του, προκειμένου να συνεχίσει τις μουσικές σπουδές του στη Βιέννη και μετά στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε και συνέθετε, έδινε κονσέρτα και δίδασκε πιάνο. 

Πέθανε στο Παρίσι στις 17 Οκτωβρίου 1849 και ετάφη στο νεκροταφείο Pere Lachaise, αλλά η καρδιά του βρίσκεται σε εκκλησία στη Βαρσοβία. 

Με πληροφορίες από ΑP

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Πολιτισμός / Διεθνές Βραβείο Booker για την Ινδή Banu Mushtaq, που γράφει ιστορία με τη νίκη της

Η ανθολογία Heart Lamp για την οποία βραβεύτηκε περιλαμβάνει 12 διηγήματα που έγραψε η Mushtaq σε διάστημα τριών δεκαετιών, από το 1990 έως το 2023, αποτυπώνοντας με συγκίνηση και ευαισθησία τις δυσκολίες που βιώνουν οι μουσουλμάνες γυναίκες στη νότια Ινδία
LIFO NEWSROOM
Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ, Λεός Καράξ και Ρίτσαρντ Γκιρ από αύριο στους κινηματογράφους

Από το κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζουν το «Mission Impossible: Τhe Final Reckoning» και δυο προσωπικές ταινίες μεγάλων δημιουργών, το «Δεν είμαι Εγώ» του Λεός Καράξ και το «Oh, Canada» του Πολ Σρέιντερ. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Πολιτισμός / Τομ Κρουζ: «Θα κάνω ταινίες μέχρι τα 100 μου» – Τι είπε για το τέλος του Mission: Impossible

Ο Τομ Κρουζ βρέθηκε στις Κάννες για την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του δημοφιλούς franchise, η οποία αποτελεί το δεύτερο μέρος της ιστορίας που ξεκίνησε με το Dead Reckoning
LIFO NEWSROOM
Αντιγόνη Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Ούλριχ Ράσε

Πολιτισμός / Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου & Εθνικό Θέατρο: Πρώτες εικόνες από την Αντιγόνη του Ούλριχ Ράσε

Το φετινό επετειακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στην Επίδαυρο ξεκινά με την Αντιγόνη, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο και σε σκηνοθεσία ενός από τους πιο συναρπαστικούς Γερμανούς σκηνοθέτες.
LIFO NEWSROOM