11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα αρχαίο φυλαχτό γονιμότητας στην έρημο του Ισραήλ

11χρονο αγόρι ανακάλυψε ένα αρχαίο φυλαχτό γονιμότητας στην έρημο του Ισραήλ Facebook Twitter
Courtesy of Yevgeny Ostrovsky and Oren Shmueli / Israel Antiquities Authority
0

Τον περασμένο μήνα, ενώ περπατούσε με την οικογένειά του στη βόρεια έρημο Negev του Ισραήλ, ο 11χρονος Zvi Ben-David βρήκε ένα μικροσκοπικό κεραμικό ειδώλιο.

Όπως αναφέρει η Times of Israel, το αρχαίο φυλαχτό που απεικονίζει μια γυμνή γυναίκα, της οποίας το μαντίλι καλύπτει το κεφάλι και τον λαιμό της, προφανώς ήταν κατασκευασμένο για να φέρνει γονιμότητα στην κάτοχό του ή να προστατεύει τα παιδιά.

Η μητέρα του Μπεν Νταβίντ, επαγγελματίας ξεναγός, ενημέρωσε αμέσως την Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ (IAA) για το εύρημα. Οι ειδικοί εκεί λένε ότι το άγαλμα είναι μόνο το δεύτερο του είδους που έχει βρεθεί ποτέ στη χώρα. Το άλλο δείγμα ανακαλύφθηκε επίσης στην έρημο Negev.

Το ειδώλιο με τη μορφή γυναίκας έχει ύψος μικρότερο από τρεις ίντσες. Κατασκευάστηκε, κατά πάσα πιθανότητα, κατά τον πέμπτο ή έκτο αιώνα π.Χ., προς το τέλος της ύστερης περιόδου του ιουδαϊσμού.

«Τα κεραμικά ειδώλια γυναικών με γυμνό στήθος είναι γνωστά από διάφορες περιόδους στο Ισραήλ» αναφέρουν σε δήλωσή τους ο αρχαιολόγος της IAA Oren Shmueli και η επιμελήτρια Debbie Ben Ami. «Ήταν συνηθισμένο να υπάρχουν στο σπίτι και στην καθημερινή ζωή, όπως το σύμβολο hamsa σήμερα, και προφανώς χρησίμευαν ως φυλαχτά για να εξασφαλίσουν προστασία, καλή τύχη και ευημερία».

Η οικογένεια του 11χρονου με το αναμνηστικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Facebook Twitter
Η οικογένεια του 11χρονου με το αναμνηστικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας | Courtesy of Yevgeny Ostrovsky and Oren Shmueli / Israel Antiquities Authority

Η βρεφική θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλότερη κατά τους αρχαίους χρόνους, με περίπου το ένα τρίτο των μωρών να πεθαίνουν κατά την παιδική ηλικία, σύμφωνα με την IAA. «Ελλείψει της προηγμένης ιατρικής, της υγιεινής και των φαρμάκων, τα φυλαχτά παρείχαν ελπίδα και έναν σημαντικό τρόπο έκκλησης για βοήθεια».

Η Rossella Tercatin της Jerusalem Post γράφει ότι οι θεοί της γονιμότητας ήταν συνηθισμένοι στις αρχαίες κοινωνίες. Όπως αποδεικνύεται τόσο από ιστορικά κείμενα όσο και από αρχαιολογικά στοιχεία, οι παραδόσεις των γειτονικών πολιτισμών επηρέασαν τους Ισραηλίτες και μπορεί να χρησίμευσαν ως έμπνευση για το φυλαχτό.

Σύμφωνα με το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, για παράδειγμα, Ισραηλινοί αρχαιολόγοι έχουν βρει πολλά γυναικεία ειδώλια από το βασίλειο του Ιούδα, τον 7ο και τον 8ο αιώνα π.Χ., που φαίνεται να αντικατοπτρίζουν την επιρροή της χαναναϊκής θρησκείας στο έθνος. Οι γυναίκες μπορεί να τα έχουν χρησιμοποιήσει στη λαϊκή λατρεία ή ως μαγικά φυλαχτά.

Η IAA απένειμε στον Zvi Ben-David ένα πιστοποιητικό εκτίμησης για την ανακάλυψη του φυλαχτού.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Πολιτισμός / Οδύσσεια: «Αψήφησε τους θεούς» - Η πρώτη αφίσα της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν

Με φόντο, στο κάτω μέρος, το κεφάλι ενός αρχαιοελληνικού αγάλματος η λιτή αφίσα συνοδεύεται από το σύνθημα «Αψήφησε τους Θεούς» τονίζοντας μαζί με τον τίτλο και το όνομα του σκηνοθέτη ότι η ταινία γυρίστηκε «εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX»
LIFO NEWSROOM
Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Πολιτισμός / Αυτές είναι οι 100 καλύτερες ταινίες του 21ου αιώνα για τους New York Times

Από το "In the Mood for Love" μέχρι το "Get Out" και το "Mad Max: Fury Road", η λίστα που παρουσίασαν οι New York Times συγκεντρώνει τις πιο επιδραστικές ταινίες των τελευταίων 24 ετών, όπως τις ψήφισαν εκατοντάδες δημιουργοί, ηθοποιοί και κριτικοί σε όλο τον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Πολιτισμός / Ο Rick Owens επέστρεψε στο Παρίσι για «να προκαλέσει και να σοκάρει», και τα κατάφερε

Ο «σκοτεινός μάγος της μόδας» ξεδιπλώνει την 30ή πορεία του με μια αναδρομική έκθεση που περιλαμβάνει από τα φθαρμένα υφάσματα μέχρι τα κοστούμια με βάτες τύπου Φρανκενστάιν και το γλυπτό που παρουσιάζει τον ίδιο να ουρεί
LIFO NEWSROOM