Σε εκ νέου καθεστώς παράτασης περνάει η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου όσο και η δημοπράτηση της β΄ φάσης.

 

Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε προχθές ότι το έργο θα παραδοθεί τον Μάιο του 2021 (έναντι Ιανουαρίου), ενώ εξακολουθεί να μην έχει καταλήξει στον τρόπο με τον οποίο θα δρομολογήσει τη δεύτερη φάση των έργων ανάπλασης. Η περιφέρεια αποφάσισε ότι θα επιστρέψει στον αρχικό σχεδιασμό, που προέβλεπε και την ανέγερση κτιρίων με εμπορικές χρήσεις και χρήσεις εστίασης και αναψυχής στον όρμο, σχεδιασμός που είχε παρακαμφθεί επί της προηγούμενης διοίκησης.

 

Η πορεία των έργων συζητήθηκε την Πέμπτη στο περιφερειακό συμβούλιο, σύμφωνα με την Καθημερινή. 

 

Από την ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφέρεια, προκύπτουν τα εξής: 

 

-Μετατίθεται για ακόμα μια φορά η παράδοσή του χωρίς προφανή αιτία. Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις της «Κ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, η περιφέρεια είχε αναφέρει ότι το έργο θα παραδιδόταν τον Ιανουάριο του 2021, με ενδεχόμενο μικρής καθυστέρησης λίγων εβδομάδων. Και προχθές ανακοινώθηκε ότι θα παραδοθεί τον Μάιο. 

 

-Δεύτερον, η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι επιστρέφει στα όσα είχαν σχεδιαστεί στο προεδρικό διάταγμα του 2013 για την ανάπλαση. 

 

Μάλιστα, η διοίκηση ανακοίνωσε χθες ότι, εκτός από το πάρκο 600 στρεμμάτων και την υποδομή του, θα κατασκευαστούν και 3.500 τ.μ. εμπορικών χρήσεων και χρήσεων αναψυχής, ενώ το αρχικό σχέδιο τα προέβλεπε όχι μόνο για την οικονομική βιωσιμότητα του χώρου, αλλά και ως μέτρο για τη συνεχή ροή επισκεπτών κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. 

 

Υπενθυμίζεται ότι η α΄ φάση του έργου δημοπρατήθηκε το 2017  με προϋπολογισμό 155 εκατ. ευρώ και ανατέθηκε στην «Ακτωρ», που προσέφερε έκπτωση 53,5%, προς 72 εκατ. ευρώ. Σήμερα η συνολική δαπάνη του έργου έχει φτάσει στο ποσό των 109,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 55%.