Τα νευραλγικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας σχολίασε, σήμερα, ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

 

Ο κ. Τόμσεν τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική της πολιτική, που βασίζεται στην υπερφορολόγηση μιας μικρής φορολογικής βάση.

 

Αυτή η πρακτική σε συνδυασμό με τις περικοπές δημοσίων δαπανών δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε.

 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Τόμσεν διευκρίνισε πως στόχος του Ταμείου στις διαβουλεύσεις των επόμενων μηνών θα είναι η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών με αναπτυξιακό πρόσημο και όχι η επίτευξη των στόχων.

 

Μεταξύ άλλων, δεν απέκλεισε μία ενδεχόμενη επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου.

 

Οι δηλώσεις Τόμσεν έρχονται μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο ουδέποτε ζήτησε τόσο «δραστικές περικοπές». 

 

Ο αναπληρωτής διευθυντής προειδοποιεί ότι τα χρονικά περιθώρια για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «μικρά και λιγοστεύουν γρήγορα», επιμένοντας πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα πρέπει να τεθεί εγκαίρως σε ισχύ.

 

Ο ίδιος εκτιμά πως η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφέρει μία «καλή» έξοδο από το πρόγραμμα, αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για το κατά πόσο θα πρέπει η χώρα να ζητήσει προληπτική στήριξη από τους εταίρους της.