Τι απαντά η Κομισιόν μετά τη δήλωση Γιούνκερ περί κοινοτικού κεκτημένου και εργασιακών στην Ελλάδα

Τι απαντά η Κομισιόν μετά τη δήλωση Γιούνκερ περί κοινοτικού κεκτημένου και εργασιακών στην Ελλάδα Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

«Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Αυτό δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δύο ευρωβουλευτές που αποκάλυψε χθες το ΑΠΕ- ΜΠΕ, στην οποία γινόταν λόγος για μη υποχρεωτική συμβατότητα των μνημονιακών μέτρων με το κοινοτικό κεκτημένο.

Ο Βιντερστάιν σημείωσε πως ο Γιούνκερ έχει επισημάνει τη στήριξή του στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον κοινωνικό διάλογο στο παρελθόν, και παρέπεμψε στην κοινή δήλωση του προέδρου της Επιτροπής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2015.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύτηκε το Μνημόνιο Συνεννόησης με την Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η δικαιοσύνη και οι κοινωνικές πτυχές λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στη συμφωνία και γι' αυτό συνέταξε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής πρόσθεσε πως αυτή η ισχυρή προσήλωση στα κοινωνικά ζητήματα μεταφράστηκε μετά σε πολιτικές επιλογές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου και οι οποίες ενισχύουν το κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ο.κ

Συνεχίζοντας, ο Βιντερστάιν υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πρότεινε, και έγινε αποδεκτό από όλες τις πλευρές, οι μεταρρυθμίσεις να βασιστούν σε μια διαδικασία ευρείας διαβούλευσης, που θα περιλαμβάνει μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και τις απόψεις διεθνών οργανισμών, εκ των οποίων ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO). «Η Ομάδα εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2016 και οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, ο Αλ. Βίντερστάιν τόνισε ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται σε αυτά που ανακοίνωσε επί του θέματος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όμως η ουσία είναι ότι «για την Επιτροπή ήταν πάντοτε σαφές ότι όταν εφαρμόζεται ένα Μνημόνιο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το πνεύμα και το γράμμα του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Από την άλλη, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει την απάντηση του προέδρου Γιούνκερ στην επιστολή της, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Γιούτα Στέινρουκ (Γερμανία SPD), εκφράζει τη «βαθιά της ανησυχία για τους Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι πληρώνουν τον λογαριασμό για την αναποτελεσματική διαχείριση της κρίσης».

Η Γ. Στέινρουκ υπενθυμίζει ότι στην κοινή επιστολή της με την ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Μαρία Χοάο Ροντρίγκες (Πορτογαλία), ζητούν από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ να ευθυγραμμίσει τις απαιτήσεις του Μνημονίου με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Νομικές μελέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζουν το θέμα που εγείρουμε στην επιστολή μας, ότι δηλαδή η Επιτροπή συνεχίζει να είναι δεσμευμένη με τον Χάρτη, ακόμα και όταν ενεργεί εκτός του πεδίου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Η Γ. Στέινρουκ εξηγεί επίσης ότι η ανησυχία της έγκειται στο κατά πόσο η Επιτροπή «θα αναλάβει την ευθύνη της και θα στηρίξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το οποίο συνεπάγεται συλλογικές διαπραγματεύσεις». «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και τα συνδικάτα διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στον αγώνα για περισσότερη ισότητα, υψηλότερους μισθούς, ανάπτυξη και ποιότητα των θέσεων εργασίας. Επιπλέον, ζητώ από την Επιτροπή να επιδιώξει την εφαρμογή των συστάσεων τής ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων. Μεταξύ άλλων μέτρων, η ομάδα εμπειρογνωμόνων διατυπώνει συστάσεις σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις και θέματα που αφορούν το πλαίσιο των απεργιών», καταλήγει η Γερμανίδα ευρωβουλευτής.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι η επίμαχη παράγραφος στην απαντητική επιστολή του Γιούνκερ προς τις ευρωβουλευτίνες της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Μαρία Χοάο Ροντρίγκιες και Γιούτα Στέινρουκ, σχετικά με το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, έχει ως εξής: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει επιβεβαιώσει πως τα Μνημόνια είναι δράσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, οι οποίες βρίσκονται εκτός της έννομης τάξης της ΕΕ. Επομένως, όταν υιοθετούνται εθνικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου, η Ελλάδα δεν εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δεν ισχύει ως έχει στα ελληνικά μέτρα».

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταρηγθεί

Οικονομία / Saudi Aramco: Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου «στοιχηματίζει» πως η βενζίνη δεν πρόκειται να καταργηθεί

Η Saudi Aramco λέει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα υπάρχουν για «πολύ, πολύ καιρό» καθώς ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τέτοια οχήματα «και μετά το 2040»
LIFO NEWSROOM