Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν - Το «μπλόκο» του Βορρά

Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν - Το «μπλόκο» του Βορρά Facebook Twitter
Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμερα η πρόταση της Κομισιόν - Το «μπλόκο» του Βορρά (EPA)
0

Η πρόταση της Κομισιόν στην γαλλογερμανική εκδοχή του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Η πρόταση θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα αποφασίσουν τελικά οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η κοινή πρόταση Γερμανίας- Γαλλίας έχει ήδη φέρει τριγμούς και αντιδράσεις μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ με τις Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία να θέτουν «βέτο» στις επιδοτήσεις και να ζητούν δανειακούς όρους στην οικονομική ενίσχυση.

Σύμφωνα με non paper που διέρρευσε, οι γνωστοί «τέσσερις» καταθέτουν τη δική τους πρόταση, της οποίας οι βασικοί άξονες είναι:

-Το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει εντός δύο ετών

-Η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνει με τη μορφή δανείων και όχι επιχορηγήσεων

-Τα δάνεια αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται από δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και μελλοντική δημοσιονομική προσαρμογή

Αυτό το χάσμα επιχειρεί να γεφυρώσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς το γαλλογερμανικό σχέδιο προτείνει ένα Ταμείο Ανάκαμψης 500 δις ευρώ (μέσω δανεισμού της Επιτροπής) που θα δίνει επιχορηγήσεις σε χώρες και τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Η πρόταση του Βορρά, από την άλλη αντιπροτείνει να δοθούν δάνεια, τα οποία όμως θα επιβαρύνουν περισσότερο τα ήδη διογκωμένα κρατικά χρέη ορισμένων χωρών. Εξάλλου, χαμηλότοκα δάνεια δίνονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και θα δοθούν και μέσω του προγράμματος στήριξης της απασχόλησης (SURE).

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να περιλαμβάνει Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 500 δις ευρώ και συνδυασμό επιχορηγήσεων και δανείων, με τις επιχορηγήσεις να υπολογίζονται σε 70%-30% ή 60%-40%.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, το γαλλογερμανικό σχέδιο προβλέπει έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 500 δισ. ευρώ να αποπληρωθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η αποπληρωμή από κάθε χώρα- μέλος θα γίνεται αναλογικά με τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αντίθετα, ο Βορράς δεν δίνει σαφή εικόνα για τον ακριβή τρόπο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείει ωστόσο τη μορφή επιχορηγήσεων.

Αυτό που είναι βέβαιο, ωστόσο, είναι ότι με όποιον τρόπο και αν γίνει η ενίσχυση , οι προϋποθέσεις και οι όροι θα αποτελέσουν σημείο διαφωνίας μεταξύ των χωρών - μελών της ΕΕ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν δύο Ευρωπαϊκά Συμβούλια για να υπάρξει τελική συμφωνία.

Το σενάριο που προβλέπουν οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι ένα Ταμείο 500 δισ ευρώ, εκ των οποίων το 10%, (50 δισ ευρώ), θα δοθεί υπό τη μορφή δανείων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Οι πρώτες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι η 11η Ιουνίου στο Eurogroup και η 18η Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής, αν και εικάζεται ότι δεν θα υπάρξει τόσο σύντομα συμφωνία.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ