ΦΩΤΙΕΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Ελλάδα έχει απορροφήσει τα περισσότερα κονδύλια Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Τα περισσότερα κονδύλια εξασφάλισε η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης ως ποσοστό του ΑΕΠ της, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30,5 δισ. ευρώ ή 16,7% του ΑΕΠ ενώ έχει απορροφήσει μέχρι στιγμής και τα περισσότερα, 11,1 δισ. ευρώ ή 6,1% του ΑΕΠ της, όπως αναφέρεται σε κείμενο των Συστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που απευθυνόταν στα κράτη-μέλη, που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Εξετάζοντας επιμέρους τις επιδόσεις των κρατών-μελών στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, προκύπει πως η Ελλάδα, έχοντας υποβάλει τρία αιτήματα πληρωμής, θεωρείται ότι «προχωρεί καλά» και καλείται να «διατηρήσει τη δυναμική της εφαρμογής στο μέλλον», σε αντίθεση, για παράδειγμα με τη Γερμανία, η οποία δεν έχει υποβάλει μέχρι στιγμής κανένα αίτημα πληρωμής δόσης και συνεπώς επιπλήττεται για «σημαντικές καθυστερήσεις» καθώς καλείται να «επιταχύνει σημαντικά».

Η διαφοροποίηση στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη σημασία του προγράμματος για την κάθε χώρα.

Για την Ελλάδα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αντιστοιχούν στο 6,1% του ΑΕΠ της, για τη Γερμανία όμως που οι πόροι ανέρχονται σε 26,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν μόνο στο 0,7% του ΑΕΠ της.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καλείται να καλύψει ένα επενδυτικό κενό της τάξης των 100 δισ. ευρώ, το οποίο προέκυψε από την εποχή των μνημονίων.

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποίησε την Ελλάδα πως το σχέδιο φθάνει σε ένα σημείο, όπου θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές, οι οποίες έχουν διοικητικές και εφαρμοστικές αδυναμίες. Γι’ αυτό και θα απαιτηθούν συντονισμός και βοήθεια προς αυτές τις Αρχές, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από δημόσιους διαγωνισμούς.

Μέχρι στιγμής αίτημα για τρίτη δόση έχουν υποβάλει, εκτός από την Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, που προηγούνται και γενικότερα στις επιδόσεις.

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Οικονομία
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM