Θέμα ημερών είναι να εμφανιστούν και στην ελληνική αγορά τα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ με τις ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας κατά της παραχάραξης αλλά και την εξαιρετικά μεγάλη ανθεκτικότητα.

 

Τα καινούργια χαρτονομίσματα των 100 και των 200 ευρώ θα δοθούν στην κυκλοφορία στις 28 Μαΐου και περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους.

 

Επίσης οι ιδιαίτερες προδιαγραφές ασφαλείας που τα κάνουν πιο ανθεκτικά εξασφαλίζουν πως δεν καταστρέφονται αν τσαλακωθούν ή έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες ενώ προστατεύονται από βροχή, υγρασία, κρύο και ζέστη.

 

Τα χαρτονομίσματα παρουσίασε η ΕΚΤ στις 17 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και ολοκληρώνουν τη σειρά «Ευρώπη» που εγκαινιάστηκε τον Μάιο του 2013 με τα νέα χαρτονομίσματα των 5 ευρώ.

 

Τα νέα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε λίγες μέρες - Πώς είναι και τι άλλαξε

 

Τα νέα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε λίγες μέρες - Πώς είναι και τι άλλαξε

 

Στα νέα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ επικρατεί κυρίως το πράσινο χρώμα, ενώ σε εκείνα των 200 ευρώ θα κυριαρχούν αποχρώσεις του κίτρινου και του καφέ.

 

Τα νέα τραπεζογραμμάτια περιλαμβάνουν στοιχεία που καθιστούν δύσκολη την πλαστογράφησή τους.

 

Σε όλα υπάρχει αναφορά στην ελληνική μυθολογία, καθώς όταν τα κοιτάζει κανείς στο φως διαγράφεται και στις δύο πλευρές το πορτρέτο της μυθολογικής Ευρώπης.

 

Στην κάτω αριστερή πλευρά τους φαίνεται η αξία του χαρτονομίσματος που αλλάζει χρώμα από πράσινο βαθύ σε σκούρο μπλε αναλόγως με την κλίση του.

 

Στη δεξιά πλευρά τους μπορεί να παρατηρήσει κανείς ένα ολόγραμμα με το πορτρέτο της Ευρώπης και την αξία του χάρτινου νομίσματος, ενώ όταν αυτό κινείται, εμφανίζεται το σύμβολο του ευρώ γύρω από την αξία του.

 

Κατά τον σχεδιασμό των χαρτονομισμάτων η ΕΚΤ έλαβε υπ' όψιν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Έτσι, η νέα σειρά χαρτονομισμάτων έχει πιο σαφείς χρωματικές διαφορές και πιο εμφανείς τις αξίες τους. Τα ψηφία είναι ανάγλυφα και διαφορετικού μεγέθους ώστε να αναγνωρίζονται εύκολα από τους τυφλούς.