Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ρύθμιση για τη δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης του ΕΝΦΙΑ τον Οκτώβριο χωρίς την επιβολή κυρώσεων στους πολίτες. 

 

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας το κανάλι της Βουλής «επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι αρκετά περιορισμένα, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν σε λίγες μέρες την πρώτη δόση να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί τον Οκτώβριο χωρίς να έχουν κάποια κύρωση για αυτό».

 

Παράλληλα, σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς είπε πως «το 2022 θα είναι δικαιότερος και χαμηλότερος για την πλειοψηφία της κοινωνίας».

 

Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, ο κ. Σταϊκούρας αποδέχτηκε ότι υπάρχει ακρίβεια «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη». Παρά ταύτα, εκτίμησε ότι πρόκειται για παροδικό οικονομικό φαινόμενο: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων φαίνεται ότι το φαινόμενο είναι παροδικό και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει και κάποιους μήνες μέσα στο 2022».

 

Όπως είπε, η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες για να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, με βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ελέγχους από το αρμόδιο υπουργείο και την επιτροπή ανταγωνισμού και παροδικά μέτρα «ως υποστυλώματα στα κύματα ακρίβειας στην αγορά», όπως για παράδειγμα ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση και στις μεταφορές ως τον Ιούνιο του 2022.