Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η έκβαση αυτής της Συνόδου Κορυφής θα κρίνει την έξοδο της Ένωσης από την ύφεση, τονίζει το Reuters.

 

Η πρόταση για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις αγορές. Τα ιταλικά ομόλογα, το ευρώ και οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν ράλι μετά την ανακοίνωση της πρότασης. Τώρα, το αποτέλεσμα της διήμερης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να καθορίσει την πορεία του ευρώ και των αγορών τους επόμενους μήνες, σημειώνει το Reuters, που παραθέτει τέσσερα πιθανά σενάρια και- κυρίως- τις συνέπειες που θα έχει η κάθε πιθανή έκβαση των συνομιλιών.

 

Συμφωνία σε γενικές γραμμές

 

Αναμένεται σημαντική μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ιδιαίτερα της Ιταλίας, στην περίπτωση της οποίας η κρίση του κορωνοϊού δημιούργησε ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

 

Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ των γερμανικού 10ετούς ομολόγου (bund) και του αντίστοιχου ιταλικού (BTP) αναμένεται να μειωθεί σε περίπτωση συμφωνίας. Η απόδοση των BTP διαμορφώνεται σήμερα στο 1,28%, ενώ αυτή των γερμανικών bunds είναι αρνητική (-0,45%).

 

Περιορισμένα θα είναι τα σημαντικά κέρδη για το ευρώ, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν ήδη επενδύσει πολύ σε αυτό. Ενισχυμένο από το πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τα σχέδια για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ευρώ έχει αυξηθεί 7% έναντι του δολαρίου από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου. Οι μετοχές της ευρωζώνης μπορεί να εκτιναχθούν.

 

Καμία συμφωνία, αλλά υψηλές ελπίδες για πρόοδο

 

Με την αβεβαιότητα για μια συμφωνία να είναι υψηλοί, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αγορές μπορεί να ανεχθούν μία καθυστέρηση λίγων ημερών ή εβδομάδων, εφόσον οι ηγέτες της ΕΕ είναι βέβαιοι ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία.

 

Η δύναμη πυρός της ΕΚΤ αναμένεται να λειτουργήσει ως δίχτυ ασφαλείας για τα κρατικά ομόλογα μεταξύ των συνόδων κορυφής. «Αν οι ηγέτες της ΕΕ προγραμματίσουν μία σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, αυτό θα βοηθούσε να περιορισθεί η όποια απογοήτευση», δήλωσε αναλυτής της Nomura.

 

Απογοήτευση από μια αποδυνάμωση του σχεδίου

 

Ένας συμβιβασμός για να εξασφαλισθεί η στήριξη των λεγόμενων «τεσσάρων φειδωλών» χωρών- της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας και της Δανίας- θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις αγορές.

 

Οποιαδήποτε συμφωνία που θα αποδυνάμωνε το σχέδιο, αποκλείοντας την κοινή έκδοση χρέους ή μειώνοντας το ύψος του ταμείου ανάκαμψης θα έθετε υπό πίεση τα ιταλικά ομόλογα.

 

Το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει. Όσο περισσότερο αποκλίνει η συμφωνία από την τρέχουσα πρόταση, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανές απώλειες για το ευρώ.

 

Κατάρρευση συνομιλιών, δίχως συμφωνία στον ορίζοντα

 

Δεδομένης της ύφεσης που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και με τη Γερμανία και τη Γαλλία να πιέζουν για μία συμφωνία, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται ότι θα αποφύγουν άλλη μία πολιτική κρίση, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.

 

«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε κάτι πολύ πιο αδύναμο ή ότι δεν συμφωνούν, η ισοτιμία του ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τα 1,10 δολάρια», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America.

 

Ο Αντουάν Μπουβέ, στέλεχος της ING προειδοποίησε για πιθανό «τοξικό κοκτέιλ» αν οι συζητήσεις αναβληθούν επ' αόριστον και η ΕΚΤ δείξει ότι έχει πρόθεσηνα περιορίσει τις έκτακτες αγορές ομολόγων.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters