Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα

Ρέγκλινγκ: Τα μέτρα Τσίπρα για χαμηλοσυνταξιούχους και ΦΠΑ στα νησιά δεν επηρεάζουν το πρόγραμμα Facebook Twitter
1

Τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση σχολίασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Όπως είπε, «τα ανακοινωμένα μέτρα εγείρουν σημαντικές ανησυχίες, αλλά δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον δημοσιονομικό στόχο του 2017 και 2018», υπογραμμίζοντας ωστόσο τη δέσμευση της Ελλάδας να ενημερώνει προκαταβολικά τους Θεσμούς και πως αυτό δεν έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

«Δεν είχαμε ενημερωθεί τις προτάσεις την ελληνικής κυβέρνησης να δαπανήσει πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για συντάξεις και ΦΠΑ μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν. Επίσης, το τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα, που είναι το συγκεκριμένο θέμα, πρέπει να συζητηθεί προκαταβολικά με τους θεσμούς. Ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε πρακτικές συνεργασίας που ενισχύουν την εμπιστοσύνη» σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και πρόσθεσε πως «τα κράτη μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο παρελθόν λέγοντας ότι «τα προγράμματα διάσωσης έφεραν αποτέλεσμα στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, αλλά όχι την Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι διαφορετική περίπτωση» σημείωσε, αναλύοντας στη συνέχεια τους τρεις λόγους για αυτό:

- Πρώτον, την εποχή που εκδηλώθηκε η κρίση η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα.

- Δεύτερον, οι ελληνική δημόσια διοίκηση είναι αδύναμη και απαιτείται τεχνική στήριξη για την ενίσχυσή της.

-Τρίτον, στο πρώτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μεγάλη αναστάτωση στην πορεία του προγράμματος εξαιτίας της νέας κυβέρνησης.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ