«Περίοδος χάριτος» 36 μηνών στις εταιρείες για τα κόκκινα δάνεια

«Περίοδος χάριτος» 36 μηνών στις εταιρείες για τα κόκκινα δάνεια Facebook Twitter
eurokinissi
0

Να διευρυνθεί η «περίοδος χάριτος» προς τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια του «Ηρακλή» εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΟΙΚ σχεδιάζει να επεκτείνει στους 36 μήνες την περίοδο χάριτος προκειμένου οι εταιρείες να φέρουν εις πέρας την διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το αίτημα για επιμήκυνση της περιόδου χάριτος έχει τεθεί από τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αδυνατούν να επιτύχουν τις προβλεπόμενες εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να απειλείται η επίτευξη των στόχων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί στα επιχειρησιακά πλάνα που έχουν υποβάλει.

Ο νόμος του «Ηρακλή» προβλέπει ότι:

1. Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται κατά 30% τουλάχιστον του συνολικού προϋπολογισμού των εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που υποβλήθηκε για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes).

Η διάταξη αυτή ενεργοποιείται εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε πταίσμα του διαχειριστή.

2. Εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής της αμοιβής του διαχειριστή οι εισπράξεις που έχει επιτύχει υπολείπονται κατά 20% αυτών που έχουν προβλεφθεί στο πλαίσιο των συμβάσεων που έχει υπογράψει με την τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να δοθεί η κρατική εγγύηση, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής που έχει συμφωνήσει.

3. Επίσης, εφόσον κατά την ημερομηνία καταβολής των τόκων των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), το σύνολο των εισπράξεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπεται κατά 20% αυτών που έχουν προϋπολογιστεί, αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% του τόκου. Η παράταση του lockdown στην οικονομία έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εισπράξεις δανείων που είναι ούτως ή άλλως προβληματικά, ενώ σημαντικές παρενέργειες έχει δημιουργήσει και η επιβολή της οριζόντιας αναστολής των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξαπάτηση ελληνικών εταιρειών στην Τουρκία - Η προειδοποίηση του ελληνικού προξενείου

Οικονομία / Το Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη προειδοποιεί ελληνικές εταιρείες να μην συνεργάζονται με συγκεκριμένο Τούρκο επιχειρηματία

Τούρκος γεννημένος στην Κομοτηνή προσεγγίζει ελληνικές εταιρείες για προμήθεια φθηνών επίπλων κήπου, παίρνει προκαταβολές και δεν στέλνει ποτέ τα εμπορεύματα
NEWSROOM
Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι μέρες - Έχουν πληρώσει δύο στους τρεις

Οικονομία / Τέλη κυκλοφορίας 2024: Λήγει η προθεσμία σε έξι ημέρες - Δύο στα τρία αυτοκίνητα έχουν πληρώσει

Μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί ποσό 778.617.558 ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας που καταβλήθηκαν για 4.416.897 αυτοκίνητα, ποσό που μεταφράζεται σε 66,16% των προσδοκιών της ΑΑΔΕ
NEWSROOM