Ολλανδία: Πακέτο διάσωσης 3,4 δισ. ευρώ για την KLM

Ολλανδία: Πακέτο διάσωσης 3,4 δισ. ευρώ για την KLM Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παράσχει 3,4 δισεκ. ευρώ ως στήριξη στον ολλανδικό βραχίονα της Air France-KLM, δίνοντας τέλος σε μήνες διαμάχης με τη Γαλλία αναφορικά με τον ρόλο της κάθε χώρας στη συμφωνία διάσωσης της αεροπορικής εταιρίας που έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Παρισιού τον Απρίλιο ενός πακέτου διάσωσης ύψους 7 δισεκ. ευρώ για την Air France.

Στο πλαίσιο του πακέτου, η ολλανδική κυβέρνηση θα διορίσει παρατηρητή στο διοικητικό συμβούλιο της KLM για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογουμένων θα χρησιμοποιηθούν μόνο για την ολλανδική θυγατρική, αλλά δεν θα έχει έλεγχο επί της λειτουργίας της. Θα προχωρήσει επίσης σε επίπονες μεταρρυθμίσεις, όπως περικοπή μισθών και δαπανών, πάγωμα στα μπόνους και τα μερίσματα, ενώ θα θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, τους οποίους ζήτησε το ολλανδικό Κοινοβούλιο ως προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας.

«Το πακέτο αυτό χρειάζεται για να διασφαλιστεί ότι η KLM και η Air France μπορούν να συνεχίζουν να διαδραματίζουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα σε συνέντευξη Τύπου.

Η ολλανδική βοήθεια θα διασφαλίσει ότι η KLM μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον έως το 2021 και η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Χούκστρα. Η KLM θα λάβει 2,4 δισεκ. ευρώ σε τραπεζικά δάνεια με εγγυήσεις και 1 δισεκ. ευρώ σε απευθείας δάνειο. Τη χρηματοδότηση θα προσφέρει μια κοινοπραξία 11 ξένων και εγχώριων τραπεζών, σύμφωνα με τον Χούκστρα.

Οι κυβερνήσεις Γαλλίας και Ολλανδίας έχουν επανειλημμένα βρεθεί σε αντιπαράθεση για τη διαχείριση και τη στρατηγική της Air France-KLM, που δημιουργήθηκε το 2004 από τη συγχώνευση των δύο εθνικών αερομεταφορέων. Η κάθε χώρα έχει ποσοστό 14% στον όμιλο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Δώρο Πάσχα: Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Οικονομία / Δώρο Πάσχα: Ποια η καταληκτική ημερομηνία για να καταβληθεί στους εργαζόμενους

Αν οι εργοδότες δεν τηρήσουν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εντός του οποίου πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους, τότε θα υποστούν και τις συνέπειες του νόμου, καθώς η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα
NEWSROOM