Ο Μοσκοβισί επιτίθεται στο ΔΝΤ για την Ελλάδα μέσω Financial Times

Ο Μοσκοβισί επιτίθεται στο ΔΝΤ για την Ελλάδα μέσω Financial Times Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Απάντηση στις επικρίσεις του ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δίνει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί με άρθρο του στους Financial Times, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να έρχεται αντιμέτωπη με «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», ο ευρωπαίος επίτροπος απορρίπτει τους ισχυρισμούς από στελέχη του ΔΝΤ ότι το χρέος της Ελλάδας είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω φορολογικές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της "μετα-αλήθειας" είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα σχόλια του Μοσκοβισί «αντανακλούν τη μακροχρόνια αγανάκτηση της Κομισιόν με αυτό που θεωρεί ως ισχυρογνωμοσύνη του ΔΝΤ στο να μην αναγνωρίζει τη βελτίωση της κατάστασης στην Ελλάδα». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ωστόσο τον κίνδυνο που υπάρχει για περαιτέρω ανάφλεξη στις σχέσεις με το Ταμείο.


Ο Μοσκοβισί στο άρθρο του κατηγορεί «άλλους» ότι ορισμένες φορές προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους», ενώ τονίζει ότι για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές που αψηφούν τον κοινωνικό αντίκτυπο προτεινόμενων μέτρων.


«Είναι ζωτικής σημασίας μια συμφωνία επί αξιόπιστων δημοσιονομικών στόχων» για τα έτη μετά από το 2018 «να επέλθει γρήγορα», σημειώνει και προσθέτει ότι αυτοί οι στόχοι «δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη... αλλά ούτε θα πρέπει να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις, ή να συνδέονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές».


Ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί για τους δημοσιονομικούς στόχους μέχρι τις αρχές του 2017. «Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν πρωτοβουλία», γράφει και συνεχίζει: «Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την κοινή ευθύνη για να το επιτύχουμε (σ.σ. τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη)».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ