Ντάισελμπλουμ για περικοπή συντάξεων: Oι Έλληνες έχουν τα δίκια τους

Ντάισελμπλουμ για περικοπή συντάξεων: Oι Έλληνες έχουν τα δίκια τους Facebook Twitter
EPA
0

Με την Αθήνα συντάσσεται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων. Με άρθρο στο προσωπικό του blog ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup φαίνεται να συμφωνεί με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης πως η περικοπή των συντάξεων είναι αχρείαστη.

Την ίδια στιγμή στο άρθρο με τίτλο «Ποιανού η σύνταξη χρειάζεται προσοχή» ο Ντάισλεμπλουμ θεωρεί πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε φάση «ανατροπής» των «μεταρρυθμίσεων» στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα. Ως τέτοια παραδείγματα αναφέρει την πατρίδα του, Ολλανδία, και την Ιταλία. 

«Έχοντας μόλις βγει από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, η Ελλάδα είναι ήδη ξανά στην ατζέντα του Eurogroup. Αυτή τη φορά είναι για τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις.

Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι είναι αχρείαστες περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, λόγω της υπεραπόδοσης σε ό,τι αφορά τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, που ήδη δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για άλλες κοινωνικές πολιτικές ή για περικοπή συντάξεων. Οι δανειστές είναι επικριτικοί. Ιδιαίτερα το ΔΝΤ, που προειδοποιεί για ένα "κακό σήμα προς τις αγορές". Ποιος έχει δίκιο», αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ στην εισαγωγή του. 

Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά προκειμένου να γίνει βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα, λέει ο Ολλανδός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν κλείσει οι «παρακάμψεις» για πρόωρη συνταξιοδότηση και πως έχουν καταργηθεί σταδιακά επιδόματα όπως το ΕΚΑΣ, όπως και διάφορα άλλα επιδόματα, πχ εκείνα των γονέων, εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος. 

Παρατηρεί πως η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων  στην Ελλάδα θέλει μεγάλη προσοχή, όμως  ότι οι Ελληνες «έχουν ένα δίκιο ότι το μέτρο δεν έχει διαρθρωτικό αντίκτυπο» σε ό,τι αφορά το αν θα πρέπει οι αποδοχές όσων βγήκαν στη σύνταξη πριν από το 2016 να προσαρμοστούν προς τα κάτω, σύμφωνα με τη νέα φόρμουλα.

«Μακροπρόθεσμα (σ.σ. το μέτρο) δεν εξοικονομεί πολλά, καθώς οι συνταξιούχοι θα βγαίνουν φυσικά από το σύστημα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει συνεισφορά στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος. Βέβαια, θα δημιουργούσε βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικό χώρο που- καλοδεχούμενος- θα χρησιμοποιούνταν για άλλες μη συνταξιοδοτικές δαπάνες ή ελαφρύνσεις φόρων.

Όπως έχουν τα πράγματα, δημοσιονομικός χώρος θα είναι διαθέσιμος αυτή τη χρονιά και την επόμενη. Το 2017 συμφωνήσαμε στο Eurogroup η Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πέντε χρόνια. Πολλοί είπαν ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά οι στόχοι έχουν ήδη ξεπεραστεί για δύο χρόνια στη σειρά. Το ΔΝΤ είπε ότι δεν ήταν δυνατόν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα αναπροσάρμοσε την πρόβλεψή του σε ακριβώς 3,5%», γράφει ο Ντάισελμπλουμ.

Και καταλήγει πως το Eurogroup πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευελιξία στην ελληνική περίπτωση -αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της χώρας- και να στρέψει την προσοχή του σε άλλα συνταξιοδοτικά συστήματα, όπως εκείνο της Γερμανίας.  

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Μερικές χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οικονομία / Credit Suisse: Στα 108.300 δολάρια ο πλούτος του μέσου Ελλήνα - Χιλιάδες οι εκατομμυριούχοι

Οι αναλυτές εντόπισαν στην Ελλάδα ένα άτομο με περιουσία άνω των 500 εκατ. δολαρίων, 30 άτομα με 100-500 εκατ. δολάρια και 89 πολυεκατομμυριούχους με περιουσία από 50 έως 100 εκατ. δολαρίων
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ