Νέο «κραχ» στο Χρηματιστήριο

Νέο «κραχ» στο Χρηματιστήριο Facebook Twitter
2
Νέο «κραχ» στο Χρηματιστήριο Facebook Twitter

Νέο «κραχ» σήμερα στο Χρηματιστήριο με τον γ.δ. να φτάνει μέχρι και το μείον 9,95% και να κλείνει τελικά στο μείον 6,73% και στις 883 μονάδες, χάνοντας ακόμη και αυτό το όριο των 900 μονάδων μετά την χθεσινή απώλεια των χιλίων μονάδων. Στο επίκεντρο των απωλειών οι τραπεζικές μετοχές.

Την ίδια ώρα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου εκτοξεύτηκε στο 7,7%, με το spread σε σχέση με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς να ανέρχεται στις 691 μονάδες βάσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες στη σκιά του σκεπτικισμού που ανέπτυξαν οι Ευρωπαίοι εταίροι για την κυβερνητική πρόθεση για έξοδο από το μνημόνιο τα spreads ξεπέρασαν για πρώτη φορά από το Μάιο το 7% ενώ το χρηματιστήριο είχε πτώση 5,7%.


Ζητήσαμε από το δημοσιογράφο του Βήματος, Αργύρη Παπαστάθη να μας κάνει μία σύντομη εκτίμηση της κατάστασης και να τι μας είπε:


«Αυτό που λένε οι αναλυτές των αγορών είναι ότι υπάρχει ένας συνδυασμός παραγόντων αβεβαιότητας. O πρώτος και βασικός είναι το τι θα γίνει από την Πρωτοχρονιά του 2015 και μετά, με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει πει εδώ και κάποιες εβδομάδες ότι θέλει να βγει από το μνημόνιο. Οι αγορές όμως θέλουν μεταρρυθμίσεις, ανεξάρτητα αν αυτές συνεπάγονται αίμα. Όπως λένε όμως, αν με την Τρόικα στον σβέρκο η Ελλάδα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, άμα φύγει και η Τρόικα δεν θα κάνει τίποτα. Όλο αυτό το πράγμα και με την αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα θέλει να φύγει από το μνημόνιο μονομερώς, χωρίς συμφωνία τέλοσπαντων με τους Ευρωπαίους. Κάτι που ήταν λάθος βέβαια, αλλά κυκλοφόρησε σαν φήμη. Το σήμα είχε αρχίσει να εκπέμπεται από το προηγούμενο Eurogroup στο Μιλάνο όταν ο κ.Ντράγκι είπε στον κ. Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα ακόμη πρόγραμμα για λόγους σταθερότητας, παροχής ρευστότητας κλπ. Τώρα, και μετά από όλο αυτό που έγινε το βράδυ της Δευτέρας και τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ και το Eurogroup έχει γίνει σαφές ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να βγούμε από το μνημόνιο. Το θεωρούν πρόωρο οι αγορές. Προκαλεί ανησυχία. Η δεύτερη αβεβαιότητα αφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Το τι θα γίνει αν δεν πάμε σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία μικρή μειοψηφία λέει κάποια πράγματα που ανησυχούν τις αγορές. Έτσι κι αλλιώς, κάθε φορά οι εκλογές ανησυχούν τις αγορές».


Το Υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση περίμεναν μία τέτοια εξέλιξη;
Δεν νομίζω ότι μπορούσε να προβλέψει κανείς μία πτώση της τάξεως του 10% στο Χρηματιστήριο. Είναι μία ακραία, πολύ νευρική αντίδραση. Όλοι όμως θεωρούν ότι είναι παρωδική. Υπάρχουν διάφορες πληροφορίες από κύκλους που αποδίδουν την εξέλιξη αυτή σε διάφορα τεχνικά αίτια. Από τη μία υπάρχει η εκτίμηση ότι κάποια κερδοσκοπικά funds που ήταν να κλείσουν θέση στο τέλος του έτους το κάνουν από τώρα βλέποντας το περιβάλλον της πολιτικής αβεβαιότητας και μία άλλη εκτίμηση που λέει ότι η Pimco που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός που διαχειρίζεται κρατικά ομόλογα, άλλαξε management και πως οι καινούργιοι διαχειριστές εφαρμόζουν άλλη στρατηγική. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι η δική μας αγορά είναι ρηχή. Και αυτό είναι αλήθεια γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους το έχουν θεσμικοί παράγοντες. Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ. Άρα το χαρτί που αλλάζει χέρια δεν είναι πολύ. Έτσι, ένας δυο μεγάλοι να πουλάνε, δεν μιλάω για το Χρηματιστήριο αλλά για την άνοδο των αποδόσεων, αυτό αμέσως δημιουργεί ένα πρόβλημα.


Εκτίμηση υπάρχει;
Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι κάτι αντίστοιχο με αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο του 2011 με το δημοψήφισμα. Τότε η κατάσταση με τα ομόλογα της Ελλάδας είχε βρεθεί εκτός ελέγχου. Από την άλλη πλευρά όμως, οι προβλέψεις είναι αδύνατες, ακόμη και από τους ειδικούς των αγορών . Γενική αποσταθεροποίηση όμως δεν βλέπω με την έννοια ότι έχουν πάρει το μήνυμα στην κυβέρνηση. Λένε μάλιστα ότι αυτό που πρέπει να κάνουν τώρα είναι να τηρήσουν το πρόγραμμα και ότι είναι να γίνει, θα γίνει συνεναιτικά. Γίνονται κάποιες προσπάθειες για να καθησυχάσουν αυτή την ανησυχία που υπάρχει για το ότι η Ελλάδα θα κάνει του κεφαλιού της από την Πρωτοχρονιά και μετά. Πρόβλεψη δεν μπορώ να κάνω, δεν είμαι ειδικός. Πάντως είναι μια μέρα τραγική.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια