Περισσότερη αλληλεγγύη προς τα αδύναμα κράτη-μέλη της ευρωζώνης ζητά από το Βερολίνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

 

Ειδικότερα, μιλώντας σε εκδήλωση των γερμανικών οικογενειακών επιχειρήσεων στο Βερολίνο, συγκεκριμενοποίησε τις προτάσεις του Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίες αποτελούν τη βάση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την ΕΕ. Το σχέδιο αυτό, αναμένεται να κατατεθεί από κοινού με τη Γερμανία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τέλη Ιουνίου.

 

«Στόχος της γαλλογερμανικής προσπάθειας είναι η ενίσχυση της ΕΕ και της ευρωζώνης έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ αλλά και άλλες προκλήσεις», τόνισε ο Λεμέρ.

 

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή της γαλλικής πρότασης, διευκρίνισε πως το Παρίσι δεν επιδιώκει την αμοιβαιοποίηση του χρέους. Όμως, παρά τη σημασία μιας «υγιούς» δημοσιονομικής πολιτικής στην οποία επιμένει και η Γαλλία, το Βερολίνο θα πρέπει να επιδείξει αλληλεγγύη με τα αδύναμα μέλη της ευρωζώνης και να τα βοηθήσει να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

 

Υπονοώντας σαφώς την Ελλάδα, ο Λεμέρ τόνισε πως πλεονάσματα «κατ' απαίτηση» στον προϋπολογισμό μιας χώρας δεν αρκούν για να ξεπεράσει την κρίση.

 

Ο ίδιος τόνισε πως οικονομικά ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην τόνωση της ανάπτυξης, ενώ η ερυρωζώνη θα πρέπει να αναπτυχθεί σε μια πραγματική Οικονομική Ένωση και να μετατραπεί ο ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

 

Στο μεταξύ, ο Γερμανός ομόλογός του, Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ΕΕ και πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου της ευρωζώνης σε περίπτωση ανόδου της ανεργίας σε κράτη-μέλη.

 

Τα κράτη θα μπορούν να δανειστούν χρήματα από αυτό το ταμείο για να αντιμετωπίσουν τις επιβαρύνσεις των κοινωνικών ταμείων. Όταν όμως επιστρέψουν στην ανάπτυξη θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια, σύμφωνα με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

 

Ο Σολτς είπε πως το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την καθιέρωση φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο οποίος θα διοχετεύεται απευθείας στα ευρωπαϊκά ταμεία. Επίσης, δεν απέκλεισε την καθιέρωση και άλλων άμεσων ευρωπαϊκών φόρων.

 

Γεγονός είναι πάντως ότι με τα σημερινά δεδομένα οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής φόρων. Ο Σολτς θεωρεί όμως τη στιγμή ευνοϊκή για την έναρξη σχετικής συζήτησης: Το Brexit θα δημιουργήσει κενά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και εκτός αυτού θα πρέπει να βρεθούν πόροι για τη χρηματοδότηση ενός νέου επενδυτικού ταμείου.

 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr