Moody’s για Ελλάδα: Πρόβλεψη για μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως

Moody’s: Παγκόσμιο ρεκόρ στη μείωση του χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Θετικές είναι οι νέες εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Moody's για το ελληνικό δημόσιο χρέος, καθώς υπολογίζει ότι αυτό θα μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ έως το 2025, από τα επίπεδα του 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022. 

Ο Moody's προβλέπει ότι η Ελλάδα θα σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους παγκοσμίως, με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να υποχωρεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2025 από 171,3% το 2022, χάρη στις προοπτικές σημαντικά υψηλότερης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

«H ελληνική οικονομία ανέκαμψε με ισχυρό τρόπο μετά την πανδημία, με αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 5,9% το 2022 και 8,4% το 2021, μετά από συρρίκνωση 9% το 2020» αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's για το ελληνικό χρέος. 

«Αν και ο δείκτης του χρέους της Ελλάδας θα παραμείνει πολύ υψηλός τις επόμενες δεκαετίες, το βάρος του χρέους έχει γίνει σημαντικά πιο βιώσιμο, λόγω των πολύ ευνοϊκών όρων αποπληρωμής στα δάνεια της Ευρωζώνης και της εκτεταμένης ανακούφισης του χρέους που έχουν δώσει οι πιστωτές της Ευρωζώνης από το 2017», σημειώνει η Moody’s. 

Σχεδόν το 80% του ελληνικού χρέους –εξαιρουμένων των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων και των συναλλαγών ρέπο με άλλους οργανισμούς του ελληνικού Δημοσίου– οφείλεται προς τους θεσμούς της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ και άλλων ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. 

Ως αποτέλεσμα, οι πληρωμές τόκων της Ελλάδας ως μερίδιο των κρατικών εσόδων είναι χαμηλές και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μια παρατεταμένη περίοδο, σημειώνει η Moody’s, ακόμα και αφότου συνυπολογίσει την δημοσιονομική επίδραση της πανδημίας και την επιστροφή στις τακτικές εκδόσεις ομολόγων στις αγορές. 

Μάλιστα, με τις πληρωμές τόκων να αντιστοιχούν στο 5,5-6% των εσόδων, η Ελλάδα έχει καλύτερη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους της από ό,τι η Ιταλία, καταλήγει ο οίκος. 

Moody's: Θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας μία νέα κυβέρνηση της ΝΔ

Το ισχυρό ποσοστό που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να σχηματίσει ξανά κυβέρνηση μετά τις νέες εκλογές που θα γίνουν στα τέλη Ιουνίου, σημειώνει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

Αυτό σημαίνει, προσθέτει, ότι θα υπάρχει συνέχεια στη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική και είναι θετικό για το αξιόχρεο της Ελλάδας (credit positive).

Όπως σημειώνει, η διατήρηση της εστίασης στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού τομέα, μαζί με την υλοποίηση των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης, θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική προσαρμογή και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η διατήρηση της σημερινής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής βελτιώνει τις προοπτικές για σημαντική μείωση του βάρους του δημόσιου χρέους της Ελλάδας», αναφέρει.

Τι αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διαφορετική από αυτές τις εκτιμήσεις είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία αναφέρεται ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ωστόσο τα τρωτά σημεία φαίνεται να υποχωρούν.

Σημειώνεται πως ο τουρισμός δεν διέσωσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Το εξωτερικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα παραμείνει πολύ πάνω από το επίπεδο που απαιτείται. Επίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τις βελτιώσεις. 

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν διαφέρουν από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως προβλέπεται σταδιακή κατάργηση όλων των μέτρων ενεργειακής στήριξης το 2024. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει ακόμη τροποποιήσεις στο πλαίσιο φορολογικής πολιτικής της Ελλάδας και προτείνει μεταξύ άλλων εισαγωγή ενός συστήματος προκαταβολής φόρου. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Οικονομία / Voucher 750 ευρώ για εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – Ανοίγουν οι αιτήσεις, όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά αύριο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ – Ποιες δεξιότητες καλύπτει, ποιοι είναι δικαιούχοι και πώς θα διασφαλίσετε τη συμμετοχή σας
LIFO NEWSROOM
Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Οικονομία / Έρχονται νέοι ευρωπαϊκοί πόροι ύψους €8 δισ. για έργα σε ενέργεια, στέγαση και συγκοινωνίες

Από το 2026 έως το 2032, θα ενισχυθούν δράσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, τη φοιτητική στέγαση, τις συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων
LIFO NEWSROOM
Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Οικονομία / Το μεγάλο στοίχημα της ΑΑΔΕ: Ενιαίοι έλεγχοι, ψηφιακή εποπτεία και νέος ρόλος στις αγροτικές ενισχύσεις

Η νέα φάση για την ΑΑΔΕ αναμένεται να τεθεί σταδιακά σε εφαρμογή από το β΄ εξάμηνο του 2025, με χρονικό ορίζοντα πλήρους ενσωμάτωσης εντός 18-24 μηνών
LIFO NEWSROOM
Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM