Μείωση εκκρεμοτήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο: Σε μία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν 15.744 υποθέσεις

Μείωση εκκρεμοτήτων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο: Σε μία εβδομάδα ολοκληρώθηκαν 15.744 υποθέσεις Facebook Twitter
φωτ.: pixabay
0

Μια σημαντική στροφή στην αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου σημειώνεται τους τελευταίους μήνες, καθώς ο ρυθμός διεκπεραίωσης υποθέσεων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Από περίπου 14.000 υποθέσεις μηνιαίως τον Σεπτέμβριο του 2023, πλέον ολοκληρώνονται πάνω από 50.000 υποθέσεις κάθε μήνα, επιτυγχάνοντας σταθερό θετικό ισοζύγιο για πρώτη φορά.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότερες υποθέσεις διεκπεραιώνονται από όσες εισάγονται στο σύστημα, γεγονός που έχει αναστρέψει τη μέχρι πρότινος αυξανόμενη συσσώρευση εκκρεμοτήτων. Στο παρελθόν, δημιουργούνταν έως και 20.000 νέες εκκρεμότητες μηνιαίως, ενώ σήμερα, αυτές εκκαθαρίζονται ταχύτερα απ’ ό,τι προκύπτουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (12–18 Μαΐου), 15.744 υποθέσεις ολοκληρώθηκαν σε μία εβδομάδα, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 12.959 υποθέσεων. Το αποτέλεσμα αυτό αποδίδεται στην ενίσχυση των ψηφιακών εργαλείων και στη συστηματική παρακολούθηση της παραγωγικότητας.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η πρόοδος στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, το οποίο ήταν και το πιο επιβαρυμένο πανελλαδικά. Οι εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ενώ ο χρόνος εξυπηρέτησης έχει μειωθεί από 18 μήνες σε μόλις 7 εργάσιμες ημέρες.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Χρήστος Μπουκώρος δήλωσε πως «το Κτηματολόγιο μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και διαφανές εργαλείο του κράτους», τονίζοντας τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης, της συλλογικής προσπάθειας των εργαζομένων και της πολιτικής βούλησης για μεταρρύθμιση.

Ο τελικός στόχος είναι η πλήρης εκκαθάριση των 350.000 εκκρεμοτήτων που κληροδοτήθηκαν από τα πρώην υποθηκοφυλακεία έως το τέλος του έτους.

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Οικονομία / Στεγαστικό: Μετά τις φοροελαφρύνσεις η ώρα των κλειστών ακινήτων

Το επόμενο μέτωπο παρεμβάσεων θα είναι αυτό της κοινωνικής αντιπαροχής καθώς και ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους servicers να ρίξουν στην αγορά σπίτια που έχουν στην κατοχή τους, αλλά η πώλησή τους αντιμετωπίζει εμπόδια
LIFO NEWSROOM
Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Οικονομία / Σημαντική αύξηση στις αποδοχές εργαζομένων από υπερωρίες και στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές

Κατά το πρώτο τετράμηνο εφαρμογής, οι αποδοχές από υπερωρίες και υπερεργασία αυξήθηκαν κατά 48% και τα έσοδα από εισφορές υπερωριών και υπερεργασίας αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024
LIFO NEWSROOM