Τα μέτρα για τα εργασιακά- μεταξύ άλλων τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών- που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξειδίκευσε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

 

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε παρουσιάσει αναλυτικά τις οικονομικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνονταν στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των εργαζομένων, η διατήρηση των θέσεων εργασίας, η προστασία των ανέργων, η ενίσχυση της αγοράς εργασίας «ώστε έτσι το 2021 να ξαναμπούμε σε τροχιά αποκλιμάκωσης της ανεργίας», είπε ο κ. Βρούτσης.

 

«Το μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με την γενναία κυοφορούμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν τον πιο ασφαλή και αποτελεσματικό δρόμο για τον στόχο που έχουμε θέσει», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

 

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών

 

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι δίνει ισχυρά κίνητρα στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας ειδικά την περίοδο της κρίσης αλλά και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

«H μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2021 στον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες από το Β' εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

 

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η εξαγγελθείσα μείωση των εισφορών θα εφαρμόζεται στις εισφορές υπέρ τρίτων και δεν θα θίγει τις ανταποδοτικές εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

 

Με βάση την εξαγγελθείσα μείωση, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία στον ιδιωτικό τομέα για το έτος 2021 διαμορφώνεται ως εξής:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το όφελος για εργαζόμενους και εργοδότες -Παραδείγματα

 

H σωρευτική μείωση το 2021 για εργαζόμενο και εργοδότη:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το όφελος για εργαζόμενους και εργοδότες -Παραδείγματα

 

Το ετήσιο όφελος στο μισθό (προ φόρου) των εργαζομένων σε παραδείγματα:

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Το όφελος για εργαζόμενους και εργοδότες -Παραδείγματα

 

Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε 100.000 θέσεις εργασίας

 

 

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα 100.000 θέσεων εργασίας, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 345 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το πρόγραμμα αφορά όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό, και επιδοτεί τις ασφαλιστικές εισφορές του νέου εργαζόμενου για 6 μήνες μετά από δήλωση που θα κάνει η επιχείρηση στο Π.Σ ΕΡΓΑΝΗ.

 

Εάν η νέα πρόσληψη αφορά μακροχρόνια άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ, τότε επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μηνιαίου μισθού.

 

Μετά το πέρας των 6 μηνών ο εργαζόμενος μπορεί να συνεχίσει την εργασία του στην επιχείρηση που τον προσέλαβε, εφόσον και τα δύο συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, αμειβόμενος εξ ολοκλήρου πλέον από αυτή.

 

Οι εργαζόμενοι που θα τοποθετηθούν στις νέες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά ούτε και οι συμβάσεις εργασίας τους μπορούν να τεθούν σε αναστολή.

  • Η επιχείρηση που θα προβαίνει σε νέες προσλήψεις, θα πρέπει υπευθύνως να δηλώνει ότι:
  • είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον e-ΕΦΚΑ,
  • θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για 6 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα επιδοτείται η νέα θέση εργασίας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει 1.10.2020 και θα τρέχει μέχρι εξαντλήσεως των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας. Αν η επιχείρηση δεν πληροί τις προϋποθέσεις, εκπίπτει του προγράμματος και καταβάλει η ίδια τις συνολικές για τους 6 μήνες αναλογούσες στο μηνιαίο μισθό πρόσληψης ασφαλιστικές εισφορές. Εάν πρόκειται για εργαζόμενο που προέρχεται από τους εγγεγραμμένους μακροχρόνια άνεργους στον ΟΑΕΔ η οικονομική ενίσχυση των 200 ευρώ θα καταβληθεί από την ίδια την επιχείρηση.

 

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επιδόματα αδείας.

 

Νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

 

Ο Γιάννης Βρούτσης αναφέρθηκε και στο νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κάνοντας λόγο για μια μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση μίας σύγχρονης και ελκυστικής αγοράς εργασίας που θα ανταποκρίνεται στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές και θα δίνει την δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του.

 

Ο προγραμματισμός είναι το νομοσχέδιο να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές Οκτωβρίου. «Επίσης η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982», είπε ο υπουργός Εργασίας, σημειώνοντας ότι έπειτα από 38 χρόνια εφαρμογής αυτού του νόμου, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές.

 

Αναδρομικά συνταξιούχων

 

Τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

 

Ταυτόχρονα από τον Δεκέμβριο καθιερώνεται η νέα αυξημένη κύρια σύνταξη για όσους έχουν 30 και άνω χρόνια εργασιακού βίου, σημείωσε.

 

«Τον Οκτώβριο θα δοθούν σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ που αφορούν κύριες συντάξεις για το ενδεκάμηνο 2015-2016. Συγκεκριμένα θα αφορά τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα ύψους 892 εκατ. ευρώ και του δημοσίου ύψους 496 εκατ. ευρώ. Η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ποσών των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα για το ενδεκάμηνο 2015-2016 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός», δήλωσε ακόμη.

 

Παράταση επιδομάτων ανεργίας

 

Τέλος, ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι με ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, που υπεγράφη την Τρίτη, ανοίγει ο δρόμος για να καταβληθούν τα επιδόματα ανεργίας 2 μηνών σε όσους δικαιούχους το επίδομα ανεργίας τους έληξε κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και τον Αύγουστο.

 

Η πληρωμή θα γίνει από τον ΟΑΕΔ αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά ούτε πρόσθετη αίτηση.