Κορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν για την «ισορροπία διάσωσης ζωών - οικονομικών συνεπειών» στην πανδημία

Κορυφαίοι οικονομολόγοι διαφωνούν για την «ισορροπία διάσωσης ζωών - οικονομικών συνεπειών» στην πανδημία Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ, διαφωνεί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ στο θέμα της ισορροπίας ανθρώπινων ζωών και οικονομικών συνεπειών για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.


«Νομίζω ότι οι συζητήσεις σχετικά με την φερόμενη άποψη για ένα βαθμό αποδοχής θανάτων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες», δήλωσε ο Φιστ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του «Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).


Ο διευθυντής του προσκείμενου στους εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ, είχε ζητήσει προηγουμένως σε ανάλυσή του «ισορροπία μεταξύ της διάσωσης ανθρώπινων ζωών και των οικονομικών συνεπειών», για παράδειγμα, των lockdown.

«Πρόκειται για το ερώτημα πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονωϊού, επίσης και θανάτων από κορωνοϊό είναι αποδεκτές», όπως έγραψε.


Ο επικεφαλής του Ifo βλέπει και αυτός «την ανάγκη της εξισορρόπισης μεταξύ των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ερώτημα (όμως) είναι πού ακριβώς βρίσκονται οι αντικρουόμενοι στόχοι και τι προκύπτει από αυτούς. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% της οικονομικής ζημίας οφείλεται στην παρουσία του ιού και όχι στα lockdown. Η Σουηδία δεν έλαβε αρχικώς περιοριστικά μέτρα lockdown, ωστόσο η οικονομία κατέρρευσε, αν και λίγο αργότερα και όχι τόσο έντονα στην αρχή. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από μελέτες στις ΗΠΑ», είπε ο Φιστ στο RND.


«Εάν ανοίξουν καταστήματα και εστιατόρια ενόσω υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, ο αριθμός των πελατών που θα πηγαίνει θα είναι περιορισμένος. Εκτός τούτου, επαπειλείται μετά, πολύ γρήγορα, το επόμενο κύμα λοιμώξεων με τις ανάλογες συνέπειες για την οικονομία», πρόσθεσε.


Ο Φιστ αντέκρουσε επίσης μελέτες τις οποίες ανέφερε ο Χιούτερ στην ανάλυση του, οι οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των lockdown: «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιοριστικά μέτρα των lockdown επηρεάζουν την εξέλιξη των μολύνσεων», τόνισε.

Με πληροφορίες από Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND - ΑΠΕ/ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε «ηθικό χρέος» στις φτωχές χώρες

Οικονομία / «Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισ. δολάρια τον χρόνο σε "ηθικό χρέος" στις φτωχές χώρες»

Να αυξηθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στις πολυεθνικές και να φορολογηθούν οι μεγάλες περιουσίες προτείνει η βραβευμένη με Νόμπελ Οικονομίας Εστέρ Ντιφλό
NEWSROOM
Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι των νονών» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Οικονομία / Ποια προϊόντα περιλαμβάνει το «καλάθι του νονού» και ποια το «καλάθι του Πάσχα»

Στο καλάθι του νονού εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα
NEWSROOM